Главна дирекция Охрана ще се грижи за сигурността на заместник-главния

...
Главна дирекция Охрана ще се грижи за сигурността на заместник-главния
Коментари Харесай

Политическият отзвук на скандалите в прокуратурата

Главна дирекция " Охрана " ще се грижи за сигурността на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за неустановен период. Това разгласи служебният правосъден министър Крум Зарков. Той още веднъж настоя за спор по импортираните закони за правосъдна промяна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов увери, че групата му ще поддържа законопроектите.

Като невиждана - по този начин служебният правосъден министър дефинира обстановката в прокуратурата. Той съобщи, че е обезпечена защита на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов при изискванията на необходимост като решението е било взето още на 15 май вечерта и няма период за деяние за обезпечаване на тази защита.



По другата тематика, а точно парцела в к.к. Боровец от ПП-ДБ запитаха: някой живее ли там, дали това е основният прокурор Иван Гешев и при какви условия е бил възложен този парцел. Служебният правосъден министър съобщи, че неговото ведомство няма отношение, защото парцелите са към Висш съдебен съвет.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ще бъде под защита колкото е належащо. Това съобщи пред депутатите служебният министър на правораздаването Крум Зарков:

" При условия на необходимост - тази е хипотезата, която приложих откакто освен чух изказването на Борислав Сарафов, само че и той документално изиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по тв приемника. По естествения ред приемането на сигнал за опасност се получава от административния началник на съответния заплашен магистрат. В случая този заплашен магистрат, който е под защита, се усеща заплашен точно от своя административен началник. "



България е измежду първенците по разноски за правосъдната власт от страните-членки на Съвета на Европа, установяваха от ПП-ДБ и дефинираха напрежението в прокуратурата по този начин:

" Пред очите ни се развива един долнокачествен престъпен сериал с детайли на трилър ", сподели Надежда Йорданова - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.



Служебният правосъден министър запита съществува ли механизъм, който да разреши без значение следствие на основния прокурор и заместниците му като добави, че чака спор по тематиката скоро в пленарната зала. И получи увещание от водача на ГЕРБ Бойко Борисов:

" Ние на нашите гласоподаватели и на евроатлантически сътрудници съм поел ангажимент пред западните посолства в случай че щете, в персонално качество дружно с госпожа Атанасова - законите на Крум Зарков да бъдат признати. Те дават опция в такива обстановки да се търси надзор, инспекция, механизъм и всичко останало. Прокурора като приказва и единствено за мен приказва, Мисли, че ме опасява. ма чакайте, аз съм бил основен секретар толкоз години. Ако по този начин се опасявам елементарно. "

И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разяснява: правосъдната система би трябвало да обезпечи господство на правото:

" Отдавна моля към прокуратурата да не сочи Министерство на вътрешните работи с пръст, а да следва образеца на Министерство на вътрешните работи и да стартира да се чисти. За страдание тези процеси не протекоха безпрепятствено. Така малко взривоопасно протекоха, само че в последна сметка, те би трябвало да доведат до смяна в правосъдната система. Не личностна смяна. Тук подчертавам за същностна и съдържателна смяна. "

По другия парещ въпрос - дали и кой живее в тъй наречените " Регентска вила " в Боровец, Зарков съобщи, че ръководството на имуществото на правосъдната власт е към Висш съдебен съвет.

" Информацията е, че основният прокурор съвсем всекидневно пътува от Боровец за работното си място с бронирани коли. И там има и едно куче - огромно, за което е направена една огромна къща и стои въпросът: господина основен прокурор - той ли се грижи за кучето, той ли го храни? ", сподели Бойко Рашков - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.



фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

" Нито имам информация, нито съм се интересувал къде живеят административните ръководители на правосъдната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци. Част от нещата, които говорите са обект доколкото разбрах през вчерашния ден и на различен тип производства ", отговори Крум Зарков - длъжностен министър на правораздаването.

" Едва ли не се внуши в обществото, че основният прокурор е заграбил един неподвижен парцел и го е трансформирал в персонална резиденция. Кой е бил виновният орган или лице, който би трябвало да дава отговор за стопанисването на тази постройка? ", сподели Цвета Рангелова - народен представител от ПГ на " Възраждане ".

" Естествено виновния за стопанисване на постройката става основния прокурор ", сподели Крум Зарков - длъжностен министър на правораздаването.

Сградата е предоставена на основния прокурор през 2017 година, посочи още Зарков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР