Главна дирекция Национална полиция предава на прокуратурата разследването си за

...
Главна дирекция Национална полиция предава на прокуратурата разследването си за
Коментари Харесай

МВР даде на прокуратурата и цената на тока. Имало данни за престъпление

Главна дирекция " Национална полиция " предава на прокуратурата следствието си за цената на електрическата енергия, откакто стига до извода, че са налице данни за осъществено закононарушение. Това оповестиха през днешния ден от ведомството.

Става дума за интервала от юни до август на предходната година, когато цените на българската самостоятелна енергийна борса в сегмента " Ден напред " избухнаха. Стигна се до цени от по 400 лева за мегаватчас, каквито към оня миг бяха невиждани у нас. Тогава обстановката се обясняваше с неестествен недостиг, поради износа от страната и с високите летни температури.

Днес от ГДНП споделят, че са изискали информация от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ и Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Създали и експертна група сред проверяващите и КЕВР, която анализирала документите.

" Според данните досега е изяснено, че съществува действителна опция БЕХ ЕАД, което е дружество с преобладаващо държавно присъединяване и господстващо състояние на пазара на едро на електрическа енергия, посредством несъмнено дъщерно сдружение, да понижава или прекратява даването на ликвидност за пазара „ Ден напред ", написа в днешното известие на ГДНП.

БЕХ е компанията-майка на българската енергетика и към оня миг се управляваше от фрагменти на ГЕРБ.

Освен това - следствието посочило, че за интервала от 15.07.2021 година до 3.08.2021 година са работили единствено две генериращи мощности на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ", а след 4.08.2021 година последователно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е нараснала създадената и включена в електроенергийната система електрическа енергия и цената бележи внезапен спад в края на интервала – от 300 на 180 лева, при включени 5 генериращи блока на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ".

" Анализът на тази информация води до умозаключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до голословно високи цени (т.н. Задържане на потенциал, според Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). Може да се направи и обосновано съмнение, че длъжностни лица от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " са осъществили състава на закононарушение по смисъла на член 219 от Наказателен кодекс и от това са последвали обилни вреди за предприятието, които в съответния случаи се показват в неосъществена облага ", написа в известието на Министерство на вътрешните работи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР