Главен виновник за спадането на раждаемостта в съвременния свят се

...
Главен виновник за спадането на раждаемостта в съвременния свят се
Коментари Харесай

Спадането на раждаемостта се дължало на алчността

Главен провинен за спадането на раждаемостта в актуалния свят се явява конкуренцията за висок обществен статут, който се показва в притежанието на влиятелни движимости. До този извод са стигнали американски антрополози, създатели на публикация в сп. Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Спадането на раждаемостта нормално се изяснява с понижаване на детската смъртност, достъп до модерни средства за контрацепция и желанието на дамите да отсрочат раждането на деца, да вземем за пример с цел да получат обучение. Но съгласно създателите на публикацията тези фактори не са задоволителни.

Те означават, че най-рязко раждаемостта спада на територията на актуалния пазар на труда – той се характеризира с жестока конкуренция за работни места и безпределно многообразие на артикули за ползване, сигнализиращи за благополучието и високия статус на индивида.

Тази догадка антрополозите са потвърдили антрополозите с образеца на народността цимане (ловци-събирачи от боливийска Амазония). Обикновено семейство цимане има девет деца и родителите съумяват да намерят издръжка и облекла за всички тях.

Но когато цимане се реалокират в града (дори в села или предградия), по-близо до развитото испаноговорящо население, междинното количество деца в фамилията спада до три (в селата – до пет-шест). С други думи, цимане стартират да се въвличат в пазарната стопанска система.

„ Първите си извоювани пари те харчат за непредвидени неща – скъпи ръчни часовници или раници за децата. Струва ми се, че тези движимости на първо място се явяват знак на обществения статут “, споделя водещият създател на публикацията Пол Хупър (Paul Hooper).

Според него аналогични процеси се развиват и в други страни, където популацията се преселва в градовете и стартира да си заработва парите. Всички сили на хората отиват, с цел да не бъдат по-зле от съседите, и скоро стартира да им се коства, че не могат да си разрешат доста деца, считат антрополозите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР