Главен инспектор от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/

...
Главен инспектор от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/
Коментари Харесай

Инспектор взел рушвет 1000 лв. и две торби сирене

Главен контрольор от Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ изискал подкуп от 1000 лв. и две торби сирене и кашкавал от притежател на мандра край Първомай. 

Чиновникът е задържан с подкупа,  съобщиха от Окръжна прокуратура, представена от БНР.  Държавният чиновник бил хванат незабавно след документирането на закононарушението с парите и продуктите, открити в персоналния му автомобил. За това закононарушение се поставят от 3 до 10 години затвор и санкция до 20 000 лв..

Окръжният прокурор Румен Попов уточни, че това не е първият случай на корупция „ на дребно “ от чиновници на тази организация.

От Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ в Пловдив обаче оповестиха, че двама арестувани чиновници са отстранени от работа.  " ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив води следствие по случая. Днес се чака Окръжна прокуратура – Пловдив да повдигне обвинявания за рушвет ", оповестиха от БАБХ. 

По- рано от прокуратурата в Пловдив оповестиха, че е задържан 47-годишен мъж, който от 2014 година е основен контрольор в бранш „ Здравеопазване на животни ” към БАБХ-Пловдив. Според изнесените данни държавният чиновник е изискал и получил 1000 лв. рушвет и две торби с млечни артикули от притежателите на мандра в региона на Първомай, с цел да не ги глоби. 

По-късно от прокуратурата потвърдиха, че задържаните към този миг са двама и че единият от тях е основния контрольор, за който е изнесена информацията. Данни за другото лице на този стадий от държавното обвиняване отхвърлиха, написа trafficnews.bg.

" Факт е, че две лица са арестувани по Закона за министерството на вътрешните работи към този миг. Едното от лицата е това, за което обяснихме през днешния ден. Посочих категорично, че продължаваме да работим по случая. Като имаме нови данни, ще ги оповестим ", уточни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Според информацията до моментаq инспекторът е задържан след сигнал на изнудвания предприемач. Производителят на млечни артикули подал информация, че бива рекетиран от държавния чиновник. Инспекторът от БАБХ изискал рушвет, откакто обяснил, че мъжът и негов съучастник - аграрни производител, преди към месец са направили административни нарушавания, свързани с превозването и развъждането на селскостопански животни. Вместо са сформира акт обаче, той предложил да си „ затвори очите “ и да не бъдат санкциониран. В подмяна той изискал да се облагодетелства с финансов подарък и подобен от продукция на мандрата. 

Вчера подкупът бил изискал от служителя и получен в региона на село покрай Първомай. Минути по-късно, основният контрольор бил задържан, а в колата му били открити парите и торбите. 

По време на следствието са употребявани СРС-та, които са приложени като доказателство по досъдебното произвеждане. Мъжът е арестуван за 24 часа, като следва през днешния ден да му бъде повдигнато обвиняване за искане и взимане на рушвет с неглижиране на длъжностните отговорности. Мярката му ще бъде удължена на 72 часа, но към момента няма изясненост дали ще му бъде желан непрекъснат арест. Наказанието за обвиняване за корупция е от 3 до 10 години отнемане от независимост и до 20 000 лв. санкция.

„ Това е държавен рекет. В момента върви следствие дали е имало такива практики и в цялата област. Не за първи път хващаме контрольор от Агенцията по храните ”, разяснява Румен Попов.

Дали на другия арестуван от структурата на БАБХ-Пловдив ще бъдат повдигнати обвинявания следва да стане ясно. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР