Главен асистент д-р Хелиана Дундарова, повече от 10 години се

...
Главен асистент д-р Хелиана Дундарова, повече от 10 години се
Коментари Харесай

Главен асистент д-р Хелиана Дундарова разкри как COVID-19 e преминал от прилеп на човек

Главен помощник доктор Хелиана Дундарова, повече от 10 години се занимава с проучването, проучването, опазването и еволюцията на единствените летящи бозайници - прилепите. Тя е била на експедиция в региона на Юнан, предава bTV.

„ 2018 година бях в региона на Юнан и съм осведомена с манталитета на локалните и имах опция да уча прилепите на място “, споделя гл.ас. доктор Хелиана Дундарова от ИБИИ-БАН.

„ В природата тези животни са един контейнер на доста злоносни болести, тъй като това е един цикъл. Всъщност всичко е обвързвано “, изяснява доктор Дундарова.

„ Така че когато вземем нещо от такава еко система и го разнасяме на всички места, и се опитваме да го ядем, нямам по какъв начин да не разнесем и вируси “, споделя тя.

Прилепите, които носят този вирус, не умират, тъй като летят непрекъснато и тяхното тяло е в положение на една висока температура. „ Те са контейнер на доста РНК вируси, които за тях не са виролентни. Тоест те са контейнер, само че те не ги убиват “, споделя доктор Дундарова.

„ Високата температура стопира репликацията на вирусите и нас това ни избавя. Но когато един вирус е привикнал да живее на висока температура и един гостоприемник го трансферира на нас, това не ни оказва помощ към този момент “, изяснява ученият.

Прилепите имат неповторима и още не добре изучена имунна система, при която се следят високите равнища на протеините интерферони, които алармират за началото на антивирусно положение на организма. Всичко това прави летящите бозайници устойчиви на РНК вируси.

Въпреки това новият ковид, който е от семейство на обгърнати, едноверижни РНК вируси, прочут като SARS-CoV-2, не е предаден непосредствено на хората от прилепите:

„ Прилепът, от който се счита, че е тръгнала болестта, е от фамилията на Потковоносите. Той е от едно от фамилиите, които са космополитни. За този тип са направени проучвания, че този вирус SARS-CoV-2 участва при тях, само че това не стига за такова всеобщо заразяване. Нужен е и промеждутъчен гостоприемник “, споделя ученият.

Едно от проучванията демонстрира, че тъй наречените гостоприемник, т.е. преносител на вируса е панголин. Животно, което е изключително ценено в Китай, а люспите му са употребявани и с медицински цели.

„ Хората не би трябвало да изпадат в суматоха и нервност, тъй като зараза и пандемия е имало и ще има, само че би трябвало да извърнат внимание на незаконния експорт на предпазени животни, които в множеството случаи се оказват и гостоприемници на патогени, с които нашия организъм не може да се оправи “, счита Дундарова.

„ Такива маркети с консумация на диви животни по подобен метод би трябвало да се спрат. Имаме си селскостопански животни и регулации, които да се съблюдават. Също по този начин хората пътуват от един континент на различен и би трябвало доста да внимават, тъй като хората разнасят толкоз патогени, колкото един скотски тип не може “, безапелационна е Дундарова.

Екипът на доцент Андерсън от Съединени американски щати откри произхода и еволюцията на SARS-CoV-2. В анализите откривателите са се концентрираха главно върху две характерни места във вирусния „ S протеин “, които разрешават сполучливото навлизане в клетката гостоприемник. Първото е рецептор-свързващия домен (RBD), който е виновен за свързването на вируса с рецептора на клетката гостоприемник. Второто е "място на разединение ", което би трябвало да бъде разпознато и разцепено от ензимите-гостоприемници, като по този метод задейства вирусния протеин, с цел да влезе в клетките.

Има доказателство за естествена еволюция на вируса. Въз основа на разбора на геномната поредност на известни коронавируси е явно, че новият ковид е най-тясно обвързван с ковид от прилепи (CoV RaTG13). Въпреки че е непосредствен с вируса на прилепа, RBD на новия ковид се свързва доста дейно с човешката форма на ACE2 рецептора, който се намира от външната страна на белодробните кафези. За разлика от това, други известни човешки патогенни коронавируси употребяват друг RBD, с цел да се свържат с АСЕ2.

„ Новият “ RDB SARS-CoV-2 явно е резултат от естествения асортимент върху първичния вирус прочут от югоизточно азиатски тип прилеп, посредством човешки гостоприемник, или в скотски гостоприемник с ACE2 рецептор, сходен на този на човек. Подобни характерности демонстрира и втората конструкция - мястото на разединение.

Очевидно SARS-CoV-2 не е артикул на генното инженерство, а резултат от спонтанни еволюционни процеси. Освен това учените настояват, че в случай че SARS-CoV-2 е основан съзнателно, той би извлечен от добре охарактеризирани и рутинно култивирани коронавируси в лабораторията (т.е. би показал връзка с целия геном, да вземем за пример с човешки SARS-CoV). Известните функционални решения биха били употребявани за дейно нахлуване в човешка клетка.

Възможните сюжети за произходът на вируса са два. В първия сюжет вирусът еволюирал в настоящето си патогенно положение посредством натурален асортимент в животинския гостоприемник и по-късно „ скочил” към хората. Така са се появили предходни познати огнища на коронавируси, при които хората са били инфектирани след непосредствено контакт с циветки (SARS) и камили (MERS). Учените дефинираха прилепите като най-вероятният контейнер на SARS-CoV-2, защото геномът на тези коронавируси е най-сходен. Въпреки това няма документирани случаи за директно предаване на вируса от прилепи на хора, което допуска, че евентуално е имало промеждутъчен гостоприемник.

В този случай и двете характерни места в SARS-CoV-2 (RBD, който се свързва с клетките и мястото на разединение, посредством което се задейства вирусът) биха се развили до настоящето си положение в междинния гостоприемник, преди вируса да навлезе в хората. В този случай сегашната зараза евентуално би се развила извънредно стремително, откакто вируса доближи до хората, защото той към този момент има подготвен ключ, който го прави патологичен и елементарно разпространим.

Във вторият сюжет непатогенната версия на вируса първо ще „ скочи “ от животинския гостоприемник към хората, преди да се приспособява към сегашния му патологичен статус в човешката популация. Например, някои коронавируси открити при панголини от Азия и Африка имат RBD конструкция, доста сходна на тази на SARS-CoV-2. По този метод коронавирусът може да се предава непосредствено към хора или посредством промеждутъчен гостоприемник, като циветка или фредка.

След това, спомагателни характерни структури на SARS-CoV-2 биха се развили непосредствено в хората, евентуално по време на лимитирана неоткрита циркулация в човешката популация директно преди началото на епидемията. Изследователите също откриха, че мястото на разединение на SARS-CoV-2 наподобява сходно на местата за разединение на вариант на птичи грип (H5N1), за които е потвърдено, че елементарно се предават сред хората. По този метод COVID-19 може да се развие в човешки кафези и по-късно да се популяризира бързо, с цел да стартира актуалната пандемия.

В допълнение филогенетично проучване включващо разбор на проби от прилепи от Африка, Съединени американски щати, Китай, Европа измежду които и България направено от китайски учени удостоверяват близка фамилност на китайските проби с новия ковид. Докато пробите от България и Кения образуват обособен монофилетичен клъстер, които не е обвързван с китайския. Това проучване демонстрира, че прилепите в страната, Европа и Африка не са контейнер на SARS-CoV-2, причиняващ респираторен синдром COVID-19.

Все отново не би трябвало да забравяме, че епидемиите от коронавируси като Тежкия изострен респираторен синдром и Близкоизточния респираторен синдром са пренесени в човешката популация от междинни гостоприемници като камили, панголини, циветки и други екзотични животни. Повечето от тези животни са застрашени типове, които се продават свободно на пазари в Китай, страни от югоизточна Азия и Африка. При идната вирусна зараза не съдете животните, а самите себе си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР