Главата на Руската православна църква патриарх Кирил ще пристигне в

...
Главата на Руската православна църква патриарх Кирил ще пристигне в
Коментари Харесай

Руският патриарх ще пристигне в Белград за откриването на храма Свети Сава

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил ще дойде в Белград през октомври за откриването на храма "Свети Сава ", заяви през днешния ден сръбският президент Александър Вучич, представен от ТАСС.

Очаква се на тържественото разкриване на най-големия в Сърбия храм през октомври да дойдат доста посетители от целия свят. Сръбските медии оповестяват, че храмът ще бъде открит от президентите на двете страни Вучич и Владимир Путин, само че към този момент информацията не е доказана публично.

По време на визитата си в Сърбия през януари предходната година президентът Путин заяви, че Русия е отпуснала спомагателни средства за строителството на храма. Размерът на помощта е пет милиона евро, уточни той.

От 2015 година по разпореждане на съветския президент Россотрудничество е общоприет координатор на работите по оформлението на вътрешната част на храма. Финансирането се реализира за сметка на извънбюджетни средства, предоставяни от съветски компании с бизнес в Сърбия, отбелязва организацията.

Площта на храма е 7570 кв. метра, диаметърът на купола - 35 метра, а височината - 65 метра. Според преданието още през 1594 година било решено храмът да бъде издигнат на мястото, където турците изгорили мощите на Свети Сава. Строителството почнало през 1894 година, само че след дълги години на обмисляне и координиране, след спиране по време на Втората международна война, чак през 2004 година се състояло формалното разкриване на към момента незавършения изцяло храм.

В знак на признателност за поддръжката на съветската страна, по време на визитата си в Москва през декември 2017 година Вучич предложения Путин дружно да открият храма. Вучич акцентира, че храмът ще стане знак на братството и дружбата сред Русия и Сърбия, напомня ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР