Главата на Римокатолическата църква пристига в неделя на знаково посещение

...
Главата на Римокатолическата църква пристига в неделя на знаково посещение
Коментари Харесай

Започва визитата на папа Франциск в България

Главата на Римокатолическата черква идва в неделя на знаково посещаване в България, което ще продължи и на идващия ден, преди папа Франциск да отлети във вторник за Скопие.

Мотото на апостолическото му пътешестване у нас носи заглавието на енцикликата " Мир на земята " (Pacem in terris) на Свети Папа Йоан ХХIII (Анжело Джузепе Ронкали), който преди да одобри това име и да оглави Римокатолическата черква е бил в България като апостолически легат от 1925 година до 1934 година

Светият отец се чака бъде придружаван от държавния секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин и от най-висши представители на Ватикана, дружно с многочислена публична делегация от към 75 души, измежду които кардинал Леонардо Сандри, който дава отговор за Източната конгрегация, и кардинал Курт Кох, който дава отговор за Секретариата за съединяване на християнските църкви.

Католическата черква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица. Такова копие Ронкали е носил постоянно със себе – до последния ден от живота си.

Според работната стратегия на визитата, понтификът ще бъде посрещнат в 10 часа на летището от премиера Бойко Борисов, с който ще беседват в държавната зала на аеропорта. След това ще се състои формалната гала по посрещането на папата пред президентството, последвана от среща с президента Румен Радев. С представители на управляващите, гражданското общество и дипломатическия корпус ще има среща на площад " Атанас Буров ", където ще държи слово. По график следва среща с патриарх Неофит и Светия Синод в Синодалната палата, които ще бъдат поздравени от папата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР