Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова в своята литургия

...
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова в своята литургия
Коментари Харесай

Папата припомни: Посланието на Рождество Христово е любов, състрадание и споделяне

Главата на Римокатолическата черква папа Франциск прикани в своята литургия за Бъдни вечер хората да не помни материализма, ненаситността и трупането на движимости и да се концентрират върху посланието на празника Рождество Христово, което е обръщение за обич, за невзискателност и за състрадание , предадоха международните организации и електронното издание на " Кориере каузи сера ".

За шести път Франциск отслужва литургията за Бъдни вечер в базиликата Свети Петър във Ватикана. В своята проповед към събралите се богомолци папата сподели, че неутолима охота бележи цялата човешка история, даже и в наши дни, когато парадоксално малко на брой похапват пищно, до момента в който прекомерно доста хора са лишени от ежедневната си дажба от самун, необходим им за оцеляване.

Папата прикани богомолците да схванат, че животът се подхранва не от предметите, които човек има, а от любовта, не от ненаситността, а от милосърдието, не от изобилието, с което да се парадира, а от елементарност и скромността, която да се брани.

" Трябва де прекрачим оттатък върха на егоизма, не би трябвало да се плъзгаме в урвите на светското и на консуматорското ", пледира още Франциск. " Нека се запитаме: Имам ли фактически потребност от доста неща, от комплицирани предписания за живот? Ще съумея ли да изкарам без толкоз непотребни предмети, с цел да повеждам един елементарен живот? Нека се запитаме: На Коледа ще споделя ли моя самун с оня, който е лишен от него? ", добави папата.
 
 Gulliver/Getty Images-->

Утре папата ще насочи рождественото обръщение " Към Града и Света " пред богомолци, събрали се на площад Свети Петър във Ватикана.

И до момента в който папата отслужваше литургията във Ватикана, ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин беше в Ирак , с цел да отпразнува Коледа с общността на халдейските католици. Те бяха измежду религиозните малцинства, потърпевши от въодушевеното от Ислямска страна принуждение в Ирак, прокудило десетки хиляди хора от домовете им.

В Багдад Паролин се срещна с премиера на Ирак Адел Абдел Махди. Предстои негова аудиенция до Северен Ирак за среща с кюрдските водачи в Ербил, както и посещаване в провинция Ниневия, където той ще отслужи литургия в град Каракош.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР