Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес (21 декември)

...
Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес (21 декември)
Коментари Харесай

Патриарх Неофит прие на крака главата на македонската църква

Главата на Македонската православна черква архиепископ Стефан през днешния ден (21 декември) бе признат от Българския патриарх Неофит. Това е първа среща сред двамата откакто МПЦ-Охридска архиепископия изиска българската да бъде нейна църква-майка и по този начин да получи автокефалност, предава БГНЕС.

Македонският архиепископ Стефан беше придружаван от преспанско-пелагонийския митрополит Петър, който дава отговор за външните връзки в МПЦ-Охридска архиепископия.

" Не е лек кръстът, който Българската черква поема, тъй като до момента нищо не се правеше за решение на казуса с Македонската архиепископия. Нека в този момент Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, с цел да се реализира стремежи от всички ни резултат! ", разгласи патриарх Неофит.

Македонският архиепископ Стефан благодари на всички в България, които поддържат желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи самопризнание на своята автокефалност и беше безапелационен:

" Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша църква-майка, е признато в цялостно единодушие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, само че е значимо какво взема решение и споделя болшинството! ".

На 27 ноември Патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде приета като самостоятелна черква, а също по този начин желае Българската православна черква да стане нейна църква-майка.

" Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това е най-малкото, тъй като те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единение ", съобщи тогава патриарх Неофит.

Видни общественици, публицисти, учени, представители на огромни македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се оповестиха в поддръжка на настояването на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите учредения изрично да подчертае историческата истина за произхода на обновената като Македонска православна черква - Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско завещание. Те подчертаха, че без подвига на нашите предшественици, в това число от Вардарска и Беломорска Македония, които реализираха църковна самостоятелност за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., през днешния ден не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява правоприемник на македонските епархии на Българската екзархия.

Струмишкият епископ Наум съобщи за БГНЕС преди съвещанието, че няма нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се трансформира в Църква-Майка на МПЦ. Още повече, че сходно искане е било отправено от години от някои български архиереи. Той опроверга и появилите се изказвания, че Вселенската патриаршия би била срещу едно сходно другарство сред нашите две църкви, определяйки го като „ огромна неистина ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР