Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера

...
Глава от Корана и ислямски молитви ще бъдат прочетени довечера
Коментари Харесай

Ердоган: Искаме заедно с народа да изживеем радостта от завладяването на Константинопол

Глава от Корана и ислямски молебствия ще бъдат прочетени тази вечер в храма "Света София ", който сега е музей, по случай 567-та годишнина от завладяването на Константинопол, съобщи турският водач Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари 1954 година в Истанбул. Завършва в четвъртък вечерта.

По време на предизборната акция преди локалните избори в края на март 2019 година турският държавен глава на два митинга предложи концепцията за отваряне на "Света София " като джамия.

Годишнината от завладяването на Константинопол от османците ще бъде маркирана с редица събития през днешния ден в Истанбул.

Президентът Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари 1954 година в Истанбул. Завършва разгласи: "Привечер фондацията "Стрелци с лъкове " провежда надпревари "Купата на Завоевателя " (по името на султан Мехмед II Завоевателя, който завладява града – бел. ред.). В рамките на проведената от Министерството на културата и туризма гала в "Света София " ще бъде прочетена сура "Фатиха " (първата глава от Корана – бел. ред.) и отправени молебствия. С тази стратегия желаеме дружно с народа ни да изживеем насладата от завладяването ", сподели Ердоган.

В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят. Доста от съществуващите византийски мозайки са разкрити отначало, само че са непокътнати и ислямските промени.

По време на пандемията поддръжката за Ердоган се е нараснала

Внушителният храм "Света София “ (Божествената премъдрост) – най-яркият пример на византийската архитектура и най-впечатляващото строително-инженерно достижение на времето си, е построен през 532- 537 година при император Юстиниан I.

"Света София " е християнска катедрала над 900 години и дълго време е била най-голямата сграда в света.

След завладяването на Константинопол от османците през 1453 година е превърната в джамия. През 1934 година е оповестена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк.

Сега постройката притегля милиони туристи годишно и има статут на предпазен обект от листата със международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР