Гласуват втория вот на недоверие към кабинета Денков, но депутатите

...
Гласуват втория вот на недоверие към кабинета Денков, но депутатите
Коментари Харесай

Гласуват вота на недоверие към кабинета Денков

Гласуват втория избор на съмнение към кабинета " Денков ", само че депутатите са изправени пред патова обстановка поради липса на кворум. 

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не участваха в първото гласоподаване на вота на съмнение към кабинета " Денков " поради " несправяне на Министерския съвет в региона на националната сигурност и защитата “.

Според правилника на Народното събрание планът на решение за гласоподаване на избор на съмнение на държавното управление се счита за признат, когато за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители.

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " изиска прегласуване на предлагането и отмора , в която народните представители от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи да се върнат в залата . Представителите на двете парламентарни групи напуснаха, откакто Народното събрание отхвърли законопроекта, с който се оферираше анулация на дерогацията на " Лукойл ".

Колегите от ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържат държавното управление и в случай че желаят да се разграничат, това става с гласоподаване в зала, а не с излизане от зала, тъй като 66 народни представители не могат да смъкват кабинета, само че 166 могат да го смъкват, разяснява Георги Свиленски. Ако в действителност те не поддържат този кабинет, да заповядат в зала да го покажат, другояче лицемерието излиза наяве пред всички български жители, уточни той. 

" Ако в действителност нямат доверие на този пропутински, прокремълски, проруски кабинет, както те споделиха, да заповядат да го смъкват, другояче с помощта на ГЕРБ и Движение за права и свободи България ще има подобен кабинет още няколко седмици до идващия избор ", съобщи Свиленски.

При първия опит гласуваха 127 депутати, " за " бяха 66, " срещу " 61, без " въздържали се ". 

След почивката Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изиска гласуването на вота да бъде отсрочено за петък поради празната зала. 

Предложението бе отхвърлено от Росен Желязков поради несъгласие с правилника. 

" Веднага след гласуването, при оспорено гласоподаване, се позволява ново гласоподаване ", прочете правилника ръководителят на Народно събрание. 

" Дадох ви отмора, сега сме в процедура. В рамките на тази процедура, вие желаете нова процедура ", изясни претекстът за отхвърли си Росен Желязков. Който добави, че е бил " на ръба " на правилника и с оповестената по-рано отмора. 

Народният представител Иван Ченчев от Българска социалистическа партия пък изиска инспекция на кворума. 

Това бе направено през компютъризираната система с разрешението на Росен Желязков.

Отчетени бяха едвам 64 депутати от 240.

Отново бе дадена отмора от 10 минути. 

Вотът на съмнение, на тематика " Отбрана и сигурност ”, бе импортиран от народните представители от парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България ”, " Възраждане ” и " ИТН ”. Според вносителите решенията на държавното управление в бранш „ Сигурност ” не се вземат по отношение на действителните потребности на страната, а съгласно непознати политически и стопански ползи.

Дебатите по втория избор на съмнение продължиха над четири часа . Опозицията упрекна кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят против националната сигурност и обслужват непознати ползи.

" Решенията в областта на сигурността и защитата не са стимулирани от действителна угриженост за хората и страната, а от лични политически задължения пред непознати страни ”, сподели Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. " Купени са конграчулейшънси, само че не е допринесено за бойната дарба на армията ”, сподели от своя страна Николай Дренчев от „ Възраждане ”.

" Дезинформационната акция, която парламентарно показани партии водят, води до увеличение на некомплекта и намаляване на отбранителните качества на страната ”, сподели от своя страна министърът на отбрната Тодор Тагарев.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ " защитата, въз основата на остарели съветски машини, може да провокира носталгия у някои, само че действително днешната им реализация и действителна боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското държавно управление придобива ”.

ГЕРБ и Движение за права и свободи резервираха безмълвие в зала, само че показаха своята поддръжка за държавното управление от коридорите на Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР