Гласуваното на първо четене в правна комисия вчера закриване на

...
Гласуваното на първо четене в правна комисия вчера закриване на
Коментари Харесай

Промените в НПК изкараха на протест магистрати в цялата страна

Гласуваното на първо четене в правна комисия през вчерашния ден закриване на спецсъда и спецпрокуратурата докара до митинг.

Пред редица правосъдни покои в страната магистрати организираха бдения.

Недоволство пред храмовете на Темида имаше в София, Бургас, Пловдив, Шумен, Хасково и много други градове. В София на митинга беше и основният прокурор Иван Гешев.

Магистратите у нас за първи път стачкуват поради законодателни решения по образеца на полските им сътрудници през 2020 година

Мотивите им са, че по този начин се оказва политически напън върху самостоятелната правосъдна власт и се ликвидира профилираното правораздаване, което работи против тероризма, шпионажа, проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Снимка: Ладислав Цветков

От държавното обвиняване обявиха, че ще сезират европейските институции.

Магистратите възразиха обществено против метода, по който се гласоподават законите у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Тук сме, с цел да изкажем противоречие за това, че посредством лобистко законодателство се пробват да се унищожат едни работещи структури “, съобщи на митинга в София представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестът беше подсилен от магистратите от спецсъда, основния прокурор и колегията във Висшия правосъден съвет.

„ Тук съм не като основен прокурор, а като прокурор и магистрат, с цел да поддържа сътрудниците си, които са тук, с цел да показват, че желаят да пазят ползите на българските жители и общество “, съобщи Иван Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според вносителите от „ Демократична България “ профилираното правораздаване е неефективно и поръчково, а митингът – режисиран.

„ Работа на Народното събрание е да уреди статута на правосъдната власт и да одобри съответното законодателство. И това не може да бъде интервенция в самостоятелната правосъдна власт. Така работи демокрацията “, разяснява Христо Иванов в коридорите на Народното събрание.

Премиерът в оставка – Бойко Борисов, пък подлага на критика измененията и съобщи, че е неприемливо да се закриват структури, въображаеми с години: „ Всичките тези промени на парче, на коляно, за дни и то на структури, които са по рекомендация на Европейска комисия – профилиран съд, профилирана прокуратура, с цел да се движат по-бързо делата, КПКОМПИ – да се отнеме имуществото от нелегално забогатели, те ги унищожават “, съобщи Борисов.

Експертите предизвестяват, че в случай че спецсъдилищата бъдат закрити, всички каузи там ще би трябвало да стартират изначало.

В Специализирания съд сега са едни от най-сериозните каузи - като банкрутът на КТБ, атентатът в Сарафово, водната рецесия в Перник, а подсъдими по някои от следствията са някогашни министри, политици и авторитетни предприемачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР