Гласуването за лятно или зимно часово време в България приключи.

...
Гласуването за лятно или зимно часово време в България приключи.
Коментари Харесай

Приключи гласуването за часовото време, малко над 17 хиляди българи изразиха позиция

Гласуването за лятно или зимно часово време в България завърши. Общо 17 318 българи са изразили своето мнение какво би трябвало да е то, сочи информация до държавния уебсайт, на който се извършваше допитването.

Гласуването стартира на 20 септември и търпя до през днешния ден в 17:30 часа, като задачата да разбере настройките на българските жители бе предоставена на Министерството на енергетиката. До него се стигна след решението на Европейската комисия да предложи на Европейския парламент промяната на часовото време да бъде прекратено. Предстои обаче страните членки на Европейския съюз сами да решат кога ще се водят.

Резултатите в България още не са ясни. Предстои обработката им, след което Министерството на енергетиката ще изготви национална позиция и тя ще бъде изпратена до работна група " Сухопътен превоз " към Съвета на Европейския съюз, където тематиката е на дневен ред сега. Почти половината от гласове са постъпили в последните два дни на анкетата, като във вторник, когато енергийното ведомство насочи апел всички да се възползват от опцията да гласоподават, 8700 души бяха дали своето мнение.

Иначе изследване на " Екзакта рисърч " от последните дни сочи, че множеството българи избират да остане астрономическото зимно часово време. За това са дали своят вот 48 % от интервюираните. 32% са за лятното време, а останалите 20% нямат мнение.

Тези, които желаят зимното часово време - са по-често дами, над 59 години, поданици на провинцията. Лятното часово е желано от хора на възраст сред 30 и 40 години, високообразовани и поданици на столицата. Тези, които не знаят какво време биха предпочели – са младите българи на възраст под 30 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР