Изборите в Зимбабве се удължиха за втори ден след дълго забавяне на изборите. Някои спаха в избирателните секции

...
Гласуването все още тече в ЗимбабвеОт FARAI MUTSAKA Associated Press,
Коментари Харесай

Гласуването все още тече в Зимбабве

От FARAI MUTSAKA Associated Press, 24 август 2023 г., 2:32 ч. Избори за ден в десетки избирателни секции секции.

Някои разочаровани гласоподаватели спаха в избирателните секции в столицата Хараре, сгушени под одеяла или запалвайки огън, за да се стоплят.

Президентът Емерсън Мнангагва, който се бори за втори мандат, използва президентските си правомощия, за да удължи гласуването до четвъртък вечер в десетки избирателни секции. Късно в сряда бюлетините все още се отпечатваха, часове след като гласуването трябваше да приключи. В други избирателни секции преброяването на бюлетините започна.

Зимбабве има история на бурни и оспорвани избори. 80-годишният Мнангагва заяви, че Зимбабве е „господар“ на демокрацията, като същевременно критикува западните страни, които изразиха загриженост относно достоверността на проучванията преди седмици.

Неговият основен съперник, Нелсън Чамиса, 45-годишен адвокат, който загуби на косъм оспорвани избори през 2018 г., описа тези избори като измама, твърдейки, че забавянето на гласуването е имало за цел да лиши избирателите от избирателни права в неговите градски крепости.

В много избирателни секции в Хараре и други градски райони хората блъскаха и крещяха по избирателните служители и полицаите, след като им казаха, че бюлетините са свършили. Държавният вестник Herald цитира министъра на правосъдието Зиямби Зиямби, който казва, че отпечатването на бюлетините ще приключи едва късно в сряда вечерта.

Някои избирателни секции отвориха два часа след официално време за затваряне, докато други преустановиха гласуването и служителите помолиха хората да се върнат сутринта.

„Прекарахме цялата нощ тук. Ние сме загрижени. За първи път в живота си виждам ситуация, в която хората не могат да гласуват, защото няма документи. Няма смисъл“, каза 55-годишният Кадуел Мунджома, облечен в палто в избирателна секция в предградието на средната класа Мейбълрейн призори.

Някои чакащи избиратели изпраха своите лица на пластмасови кофи. Други бяха залепени за телефоните си, призовавайки съседите и членовете на семейството си, които са се прибрали през нощта, да се върнат и да се подготвят за гласуване.

Избирателната комисия на Зимбабве призна късното разпределение бюлетини в някои избирателни секции и обвини за това забавянето на отпечатването, „произтичащо от многобройни съдебни предизвикателства“. Управляващите партийни активисти и опозицията повдигнаха вълна от спорове за това кой може да участва както в президентските, така и в парламентарните избори.

Това са вторите общи избори след отстраняването на дългогодишния президент владетел Робърт Мугабе при преврат през 2017 г.

Южноафриканската нация с население от 15 милиона души разполага с огромни минерални ресурси, включително най-големите резерви на литий в Африка, ключов компонент за производството на батерии за електрически автомобили. Но наблюдателите отдавна твърдят, че широко разпространената корупция и лошото управление са изкормили голяма част от потенциала на страната.

Преди изборите опозицията и правозащитните групи, включително Human Rights Watch и Amnesty International обвини Мнангагва, че се стреми да заглуши несъгласието на фона на нарастващото напрежение поради валутна криза, рязко покачване на цените на храните, отслабване на обществената здравна система и липса на официални работни места.

Мнангагва беше близък съюзник на Мугабе и беше вицепрезидент преди разгрома преди преврата през 2017 г. Той се опитва да се представи като реформатор, но мнозина го обвиняват, че е още по-репресивен.

Зимбабве е под санкции на Съединените щати и Европейския съюз през последните две десетилетия заради обвинения в нарушения на правата на човека, обвинения, отхвърлени от управляващата партия. Мнангагва повтори голяма част от реториката на Мугабе срещу Запада, обвинявайки го, че се стреми да свали неговия режим.

___

Намерете повече от покритието на AP за Африка на https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР