Гласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария заради незачитане

...
Гласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария заради незачитане
Коментари Харесай

Орбан даде да се разбере, че няма да се откаже от твърдолинейната си позиция към мигрантите

Гласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария поради неуважение на демократичните стандарти е от изгода за министър-председателя Виктор Орбан - разрешава му да се показва като бранител на националния суверенитет от един отдалечен хайлайф в Брюксел в миг, когато се задават европейските избори следващата година.

Типичното самонадеяно зрелище, което изнесе Орбан пред евродепутатите, ускорява неговите позиции измежду националистите вкъщи, а също измежду антиимигрантските партии, които се чака да усилят наличието си в идващия Европейски парламент (ЕП).

А откакто районните съдружници на Унгария - Полша и Чехия - оферират да я защитят от всевъзможни наказания на Европейския съюз, Орбан евентуално ще завоюва от рискованата си игра, макар че в последна сметка може да се наложи неговата партия ФИДЕС да напусне консервативната Европейска национална партия (ЕНП), която сега е най-голямата мощ в Екологичен потенциал.

В сряда беше подхванат невиждан ход, при който над две трети от евродепутатите гласоподаваха за санкциониране на Унгария поради паника по отношение на натиска на Орбан върху съдилищата, медиите и неправителствените организации и отхвърли му да приема мигранти.

В речта си пред Екологичен потенциал във вторник Орбан даде да се разбере, че няма да се откаже от твърдолинейната си позиция към най-вече мюсюлманските мигранти, които идват в Европа от 2015 година По-рано той е казвал, че те съставляват екзистенциална опасност за християнската цивилизация.

Орбан, приветстван от крайнодесните партии, съобщи, че отхвърля " изнудването, клеветите и измамническите обвинявания, отправяни против Унгария и унгарския народ от подкрепящите имиграцията и мигрантите сили в Европейския парламент ".

Вчера проправителственият всекидневник " Модяр идьок " повтори тази линия, като съобщи: " Подкрепящите имиграцията сили си отмъстиха с машинация. "

Орбан, чиято дясна партия ФИДЕС ръководи Унгария от 2010 година и който беше избран отново през април за трети следващ мандат с твърда антиимигрантска стратегия, играе дълготрайна политическа игра в Европа.

" Надяваме се антиимигрантските сили да могат даже да завоюват болшинство в Европейския парламент, който би трябвало да бъде определен през 2019 година... само че най-малкото ще има забележителна смяна, при която антиимигрантските сили ще засилят позициите си ", сподели през вчерашния ден на конференция министърът в кабинета на Орбан Гергей Гуяш.

ФИДЕС евентуално ще се показа добре. Най-новото социологическо изследване, оповестено от проправителствения проучвателен център " Сазадвег ", сподели, че поддръжката за нея е 36 % при започване на септември, а опозиционната националистическа партия " Йоббик " е втора с 8 %. Както в някои други страни от Европейски Съюз, левоцентристите значително са маргинализирани.

Репутационни вреди

На доктрина гласуването в Екологичен потенциал може в последна сметка да докара до отнемане на Унгария от право на глас в Европейски Съюз, само че и Полша, и Чехия дадоха обещание през вчерашния ден да наложат несъгласие на сходен ход, като споделиха, че той би засилил недоволството на гласоподавателите към Европа.

Някои анализатори обаче предизвестиха, че подобен ход на Екологичен потенциал против Унгария може с течение на времето да я направи по-непривлекателна за вложения.

" Макар да не виждаме някакви директни стопански последствия от този ход в кратковременен проект, вредата за репутацията на Унгария и министър-председателя Виктор Орбан може да засегне вложенията и рейтинговите решения ", съобщи в записка анализаторът от Ай Ен Джи Петер Вировац.

Орбан постоянно е влизал в спор с Брюксел поради своите политики, само че от време на време е оттеглял противоречиво законодателство, с цел да реализира компромис.

Отказът на Орбан да отстъпи този път му коства поддръжката на консервативната група на ЕНП, включваща християндемократите на немската канцлерка Ангела Меркел, които подлагат на критика някои от неговите политики.

След гласуването в сряда ЕНП може да обмисли дали да изключи ФИДЕС, макар процедурата би била сложна.

Орбан сподели през юни, че избира ФИДЕС да остане в групата и да се опита да реформира ЕНП от вътрешната страна.

" Що се отнася до изборите за Европейския парламент през 2019 година, би било елементарно, да речем, да бъде основана нова групировка от централноевропейски партии със сходни възгледи или в действителност общоевропейска антиимигрантска групировка ", сподели той.

" Вместо да напущаме, би трябвало да се заемем с по-трудната задача да възобновим Европейската национална партия и да й помогнем да откри своя път назад към християндемократическите си корени. "

Лидерите от ЕНП, в това число Меркел, би трябвало да се срещнат на вечеря в австрийския град Залцбург на 18 септември, в навечерието на среща на върха на Европейски Съюз, само че на този стадий в техния дневен ред няма решение за премахване на ФИДЕС, сподели чиновник на ЕНП.

Директорът на унгарския проправителствен проучвателен център " Незьопонт " Агостон Мраз сподели, че Орбан към момента не желае да напуща ЕНП.

" Стратегията е той да се опита да направи нещо вътре в ЕНП. Ако бъдат подхванати старания за изключване и те се опитат да го изгонят или краткотрайно да прекратят участието на ФИДЕС, това би основало нова обстановка ", сподели Мраз. " Ще забележим какво ще стане идните месеци. "

/БТА/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР