Гласуването по пощата е един от феномените в американските избори.

...
Гласуването по пощата е един от феномените в американските избори.
Коментари Харесай

Рекорден брой американци гласуват дистанционно

Гласуването по пощата е един от феномените в американските избори. Познато е още от времената на Гражданската война. Тази година обаче ще е друго, тъй като рекорден брой гласоподаватели избраха да упражнят по този метод демократичното си право да посочат новия президент. Към момента общо 75 млн. жители са упражнили правото си на глас, а 50 млн. са избрали да гласоподават по пощата.

Гласуването по пощата доближи рекордни равнища в тазгодишната президентска акция. Причината за големия интерес - епидемията от COVID-19. Вместо да се струпват на опашки пред изборните секции, хората избраха да гласоподават от у дома. Така направи и Огнян Дъскарев, публицист и американски жител.

„ На последните няколко избора по този начин се случи, че не бях в Съединени американски щати, и гласувах с absentee ballot - получаваш един формуляр с воден знак, който е на твоето име. Попълваш го и го пускаш по пощата ", споделя той.

По пощата гласоподават най-активно и жителите на огромните градове. В една от изборните секции в щата Мичиган започнаха да броят писмата още предходната седмица. За да е законен изборът, чиновниците би трябвало да се уверят, че бюлетината е попълнена с черно или синьо мастило и е ограден единствено един претендент.

„ Очаквам да броим дълго, тъй като нормално тук имаме по 60 000 писма, а в този момент са 400 000. Изборите за президент тази година в действителност са доста разнообразни. Заради ковид американците взеха решение всеобщо да гласоподават с писма ”, споделя Джилберто Зелая, админ в област Монтгомъри.

В гласуването по пощата преимущество има претендентът на демократите - Джо Байдън. Проучванията демонстрират, че поддръжниците му са употребявали интензивно тази алтернатива. Критиците на гласуването по пощата припомнят, че то усилва броя на невалидните гласове, както и евентуалните измами. Плюсовете пък са в това, че са покачва изборната интензивност и повече американски жители, даже такива които са в чужбина, могат да упражнят демократичното си право. 

„ Това, което в този момент се прави сега е non-solicited ballot. Ти не го искаш, обаче те ти го пращат. Попълваш и гласуваш. С един добър принтер обаче можеш да си направиш 15 копия от тази бюлетина и да гласуваш 15 пъти за Тръмп или 15 пъти за Байдън ”, разяснява Огнян Дъскарев.

Америка гласоподава по пощата още от Гражданската война сред Севера и Юга. Дълги години тази опция се употребява главно от тези, които са в чужбина. Китайският вирус обаче съумя да наложи нов ред и в технологията на американските избори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР