Гласуването на закона продече с множество скандали. © Георги Кожухаров

...
Гласуването на закона продече с множество скандали. © Георги Кожухаров
Коментари Харесай

Законът за извънредното положение вече е обнародван

Гласуването на закона продече с голям брой кавги.

© Георги Кожухаров Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, към този момент е обнародван в днешния брой на " Държавен вестник ", с което влезе в действие със задна дата от 13 март - датата на оповестяване на изключителното състояние, като се изключи някои значими разпоредели, които се ползват от деня на обнародването След голям брой промени в текстовете до последния миг в петък, ветото на президента Румен Радев, оповестено в неделя и прегласуването на наредбите в понеделник, финалният вид може да бъде прочетен тук.

Законът ще е в действие до анулацията на изключителното състояние, което ще стане с ново решение на Народното събрание. Засега крайната дата е 13 април, само че има огромна възможност ще бъде удължена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Законът планува прекъсване за времето на изключителното състояние на всички процесуални периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, като се изключи периодите по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Давностните и други периоди, планувани в нормативни актове, като се изключи периодите по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушавания и санкции, също се стопират.

За времето на деяние на закона стопират се всички оповестени обществени продани и въводи във притежание, само че тази мярка влиза в действие от през днешния ден - деня на обявяване на закона, а не от 13 март. Същото важи и за възбраната за налагане на запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, както и запори върху трудови хонорари и пенсии, която влиза в действие от през днешния ден.

Обществени поръчки няма да се организират за закупуване на хигиенични материали, дезинфектанти, медицински произведения и персонални защитни средства, както и за медицински произведения и лабораторна инсталация, нужни за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти. А ръководството на еврофондовете става по-гъвкаво, тъй че средства да могат да се пренасочват към действия за ограничение на резултатите от ковид.

Един от най-спорните текстове е член 6, който споделя, че " до анулация на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки и веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракта и изземване на движимости ". Накратко, това значи, че фирмите и кредиторите по най-различни покупко-продажби са лишени от най-силните лостове, с цел да подсигуряват вземанията си, ако длъжникът спре да заплаща за предоставената стока или услуга.

Очаквайте детайлности за ограниченията, свързани с работодателите както и за плануваните санкции в закона
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР