Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на

...
Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на
Коментари Харесай

Атанас Величков, журналист от РСМ: На властите им пречат не имената на клубовете, а това, че са български

Гласуване с квалифицирано болшинство, с цел да се усъвършенства процеса на взимане на решения и да се избегнат двустранни разногласия като блокиращ инструмент. Това е рекомендацията на Европарламента за европейския път на Република Северна Македония (РСМ). Препоръката, която визира разногласието сред Скопие и София по историческите и просветителните въпроси, се съдържа в признатия от Европарламента отчет. В него се показва, че спазването на общата външна политика на Европейски Съюз е изискване за оставане по европейския път. За коментар по тематиката и настоящото положение на връзките сред София и Скопие беседваме с македонския публицист Атанас Величков.

Техният проблем са клубовете, тъй като те са български. Първо, те не са самодейност на България като страна, а на самите македонски българи. Това, че имената били проблематични е единствено опрощение. На властта и на опозицията им пречи самия факт, че има такива сдружения на българи в Македония.

Това съобщи за Euronews Bulgaria журналистът и основен редактор на уеб страницата   Атанас Величков. По неговите думи би трябвало да се прави разлика сред формалния български културно-информационен център в Скопие (КИЦ) и клубовете на българите в РСМ. Журналистът не чака напрежение при откриването на новото помещение на центъра, което би трябвало да се състои през днешния ден.
В случая става въпрос единствено за разкриване на новата локация, където ще се обитава самият културно-информационен център. Полицията би трябвало да бъде на нужното равнище, органите на сигурност би трябвало да се погрижи за това. Този център действа към този момент дълго време и до момента не е имало никакви проблеми. Сега просто ще бъде отворен публично, той си работи от няколко месеца на това място. Силно се надявам някой, погрешно схванал патриотизма в Македония, че няма да му пристигна на акъла да направи някаква нелепост.
Величков уточни, че формалното разкриване на новата локация на българския КИЦ в Скопие не е централна тематика в медиите в югозападната ни съседка и те съвсем не осведомят за това. По думите му в македонските вестници през днешния ден една от водещите тематики е преброяването в България.

Според Величков РСМ си има своята лоби група в Европейския парламент, заради което България би трябвало да бъде деликатна и дейна.
Има най-различни отзиви към това какво се случи в Охрид. Определени близки до властта ботове хвърлят в общественото пространство, че това било провокация на смаите клубове, което е цялостна неистина. Всичко се случва в толкоз бърз темп, че не можеш да кажеш от кое място и по какъв начин някой ще изкаже неистина за двустранните връзки.
„ Настроенията към момента са отстрана на елементарни народ няма никакъв проблем, а в обществените мрежи и медиите тематиката към този момент като да отшумява “, уточни Величков във връзка стрелбата, осъществена късно вечерта в сряда против българския културен клуб в Охрид.

По думите на Величков македонската страна си има своята лоби група в Европейския парламент, заради което България би трябвало да бъде дейна и деликатна.

„ Важно е какво ще направи България по това отношение. Аз нямам доверие, че тука по този начин всичко ще мине, без да се желае мнението на България “, разяснява македонският публицист скорошния отчет на Европейския парламент по отношение на напредъка на РСМ по пътя ѝ към Европейския съюз.

„ Ясни са там кои са хората и кой работи за това РСМ, без да извърши рекомендациите и изискванията, които към този момент са ѝ заложени, да стане част от Европейски Съюз “, добави Величков.

Той означи, че в случай че се вземе поради казаното от основния договарящ на РСМ Боян Маричич по отношение на хоризонта за привършване на договарянията за участие на Скопие в Европейски Съюз, това би означавало, че югозападната ни съседка би трябвало да затвори всички проблеми с България до 2030 година

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР