Гласуваме за 49-тия парламент: Как, къде и докога? Днес гласуваме

...
Гласуваме за 49-тия парламент: Как, къде и докога? Днес гласуваме
Коментари Харесай

Гласуваме за 49-тия парламент: Как, къде и докога?

Гласуваме за 49-тия парламент: Как, къде и докога? Днес гласуваме на парламентарни избори за пети следващ път в границите на две години. Четвъртият предварителен избор ще дефинира кои ще са депутатите в 49-ото Народно заседание.
Този път изборите ще наподобяват
по по-различен начин в съпоставяне с тези през октомври 2022 година поради измененията в Изборния кодекс, признати в предишния парламент. Сред тях са връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за гласоподаване
и отпадането на тъмните стаички.
Вижте всичко, което би трябвало да знаете за метода, по който се организират изборите. Как се гласоподава с машина и по какъв начин с хартиените бюлетини? Как се отбелязва преференциален избор за претендент от определената листа? Как да откриете изборната секция, в която можете да подадете гласа си? Какви са условията за избор посредством преносима урна, в случай че сте с увреждания, непозволяващи да отидете до секцията? По кое време можете да гласувате? Как се гласоподава в чужбина? Отговорите на тези въпроси вижте тук.

В предварителните избори вземат участие общо 21 партии и обединения.

В изборите могат да гласоподават всички лица, които имат българско поданство, навършени 18 години към дата на изборния ден, не са сложени под забраняване и не изтърпяват присъда за отнемане от независимост. Нужна е годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за изваждане на персонална карта от съответния гласоподавател.

На тези избори гласоподавателите ще могат да изберат дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. Общо 9 363 секции в страната ще разполагат с по едно устройство за гласоподаване. Гласуването с машина е равностойно на гласуването с хартия и гласоподавателят би трябвало да избере единствено един от двата разновидността.

Само хартиенa бюлетини (т.е. няма да има алтернатива за избор на метода на гласуване) ще се употребява в изборни секции с по-малко от 300 регистрирани гласоподаватели, както и в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции, в арести и в секциите на плавателни съдове под български байрак.

При гласуването с машина работите с цифровизиран вид на бюлетината, която се появава на тъчскрийн екран. Преди това член на секционната комисия би трябвало да ви даде карта – сходна на дебитна, която се слага в процеп в долния завършек на екрана. Картата задейства устройството. Когато се изобрази бюлетината, разгледайте я, потърсете името и номера на определената от вас партия, коалиция или самостоятелен претендент. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона „ Следващ “, който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Възможно е да изберете и опцията „ не поддържам никого “.

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с номера на партията, обединението, самостоятелния претендент или „ не поддържам никого “ в бюлетината. Номерацията е съгласно жребия, изтеглен от ЦИК. На екрана вашият избор ще е маркиран с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите.

След това при предпочитание, можете да отбележете и преференция за съответен претендент от листата, която към този момент сте подкрепили. Кандидатите съгласно подредбата им в бюлетината са под номера 101,102, 103 и така нататък, изписани в кръгче съгласно броя на имената в листите. Трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия желан претендент. Отбелязването на преференция не е наложително.

След като сте подготвени с отбелязването на вота, натиснете бутона „ Преглед “ на екрана на машината. Ще се пресъздава вашият избор. Ако видите несъотвествие или решите да го измененията, можете да натиснете бутона „ Промени избора “. Така ще се върнете при започване на първата страница и може да измененията вота си. Това можете да извършите един път.

Ако при прегледа всичко е наред, натиснете бутона „ Гласуване “, с цел да дадете своя глас. Изчакайте машината да отпечата квитанция, която по-късно би трябвало да сгънете и да дадете на член на Секционната изборна комисия (СИК), която да я подпечата, преди да я пуснете в непрозрачна кутия. Подпечатването е изобретение. Подписвате се в изборния лист.

В края на изборния ден, машинният избор се регистрира посредством ръчно броене на пуснатите в урната разписки от машината.

При гласоподаване с хартия ще получите отпечатана бюлетина, на която се слага щемпел в обозначеното за това място. Погледнете дали бюлетината е чиста – няма следи от слагане на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласоподаване, като имате поради, че към този момент по закон ги няма познатите от предишното тъмни стаички. Сега ще има единствено заслон за запазване на тайната на вота.

С химикалка, пишеща наложително в наследник цвят, отбелязвате със знак „ Х “ или „ V “ предпочитаната партия, коалиция, самостоятелен претендент или „ не поддържам никого “.

 Как се гласоподава с хартиена бюлетина?

Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определената групировка, самостоятелен претендент или опцията „ не поддържам никого “. Със същия знак в дясната част на хартиената бюлетина можете да отбележите преференция за даден претендент от към този момент определената листа. Подредбата на претендентите и съответният им номер, изписан в кръгче на бюлетината, би трябвало да са разпечатани и залепени на видно място в секционната изборна комисия. Знакът се слага в границите на кръгчето с определения номер.

След като извършите това, сгънете бюлетината по този начин, че вотът ви да остане прикрит, а специфичното място за втори щемпел да остане от горната страна. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият щемпел би трябвало да бъде подложен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният откъслек от бюлетината, който се пуска в обособена непрозрачна кутия. Ако даже едно от изискванията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде разгласен за недействителен!

Изборният ден още веднъж ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час – до 21. 00 ч.

Всеки български жител с изборни права може да ревизира номера и адреса на изборната секция, в която ще гласоподава на изборите. Това може да стане по следните способи:
Онлайн посредством информация в . За задачата би трябвало да посочете ЕГН, име, както и числа от автоматизирано генериран код.Като изпратите SMS на номер 18429 – номерът е един за всички мобилни оператори и известието е на цена от 0,25 лева без Данък добавена стойност. Ще получите противоположен SMS с номера и адреса на стоята секция.Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 – избира се гратис от територията на страната.
Гласуването се прави по непрекъснат адрес – този, записан в персоналната карта – в границите на страната. В чужбина гласоподавател може да пусне гласа си във всяка разкрита за задачата секция – без ограничаване.

На 2 април можете да гласувате и по сегашен адрес, само ако до 18 март 2023 година сте подали заявление за това в общината, в която сте регистриран по сегашен адрес. Заявления, подавани за предходни избори, не важат.

Членовете на секционни комисии и покровителите на партиите могат да подадат вота си в секцията, в която са разпределени, против проявление на удосторение заа функционалността им.

 Избори

Да. Може да гласувате, в която и да е секция в чужбина, като предоставите документ за идентичност. Не е належащо авансово подадено заявление. Изисква се единствено попълване на декларация, че няма да гласувате и на друго място, а името ви се дописва ръчно в изборния лист.

Извън страната гласоподавателят удостоверява самоличността си пред секционната изборна комисия с българска персонална карта, паспорт, военна карта (ако е военнослужещ) или моряшки паспорт (ако е член на екипаж на кораб). Не се позволява гласоподаване с шофьорска брошура.

Избирателни секции отвън страната се образуват:
където има дипломатическо или консулско посланичество на Република България;в местата, в страните, за които са подадени не по-малко от 40 заявки от гласоподаватели за гласоподаване в несъмнено място;в местата, в които на създадените в последните 5 години избори е имало формирана най-малко една изборна секция, в която са дали своят вот не по-малко от 100 избиратели;по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявки или на общия брой на гласувалите на предишни избори, в това число и когато броят на подадените заявки за несъмнено място е по-малък от 40.
Окончателният лист със секции в чужбина и техните адреси са оповестени в страницата на ЦИК в раздел „, както и в интернет страниците на дипломатическите представителства на България и на Министерство на външните работи.

Ученици, студенти и докторанти (в това число и курсанти и дипломанти), които са в постоянна форма на образование, могат да гласоподават в изборна секция по желание в обитаемото място, където учат, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес. За задачата те би трябвало да показват:
документ за самоличност;ученическа или студентска брошура, съответно заверена от образователното заведение за съответната образователна година или документ (уверение), удостоверяващ постоянното образование, подписан от ръководителя;декларация от ученика, студента или докторанта по пример от изборните бумаги, която се дава от СИК.
Студентите в първи курс и студентите, продължаващи образованието си в магистърска степен, се легитимират с увещание от съответното образователно заведение, от което да е видно, че са признати като постоянни студенти.

Хората с трайни увреждания, които не им разрешават да гласоподават в изборната си секция съгласно адреса им, могат да създадат това посредством преносима изборна кутия. Срокът за подаване на заявки за това изтече на 13 март и от тази алтернатива могат да се възползват единствено хората, които към този момент са подали заявление или тези, които са поискали вотът им да бъде по този метод до 27 март – само че тогава единствено в случаите, в които в съответното обитаемо място към този момент е формирана подвижда урна.

На идните избори за първи път ще бъде осъществено видеонаблюдение на преброяването на бюлетините след края на изборния ден. Ще се снима попълването на изборните протоколи и преброяването на бюлетините. Процесът ще се предава онлайн в по-голямата част от секциите.

За задачата е основана специфична платформа –. На нея ще се пресъздава картата на България, която е разграничена на районни изборни комисии. Чрез търсачка жителите могат да намерят всяка една изборна секция и да следят броенето на бюлетините в нея.

За секциите, в които стриймингът няма да бъде вероятен, броенето на бюлетините ще може да бъде следено по-късно на запис. Записите от всички секции ще бъдат качени на същата платформа, откакто устройствата за снимане бъдат предадени на ЦИК.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР