Гласовете на т.нар. нова Хартиена коалиция (с художествени ръководители ГЕРБ,

...
Гласовете на т.нар. нова Хартиена коалиция (с художествени ръководители ГЕРБ,
Коментари Харесай

Адв. Гьошев пред Фрог: ”Приказки под ГЕРБовия храст” или как ”трудно” се гласувало с машина !

Гласовете на така наречен нова " Хартиена коалиция " (с художествени ръководители ГЕРБ, солисти Движение за права и свободи и втори глас БСП), които се чуват по късни доби в правната комисия на Парламента и по студията на малките екрани, имат причини за връщането и на хартиените бюлетини в четири насоки:

- да дадем на хората право на избор;
- машинното гласоподаване се манипулира от софтуера;
- хората не се оправят с машините, дори някои от боязън не вървят да гласоподават, а други от позор да не се изложат, че не могат;
- в Европейския съюз множеството страни не гласоподават с машини.

Това в действителност не са причини, а опорки, както е съвременно в последно време да се споделя, само че е добре да се прегледат обективно.

От тук следва въпрос номер едно: Решението на законодателят да вкара машинно гласоподаване, вместо гласоподаване с хартия, нарушава ли правото на жителите да избират органи на власт? Отговорът е негативен и той не е даден от мен, а от Конституционният съд на Република България, който в своето Решение No 9 от 02 юли 2021 година по конституционно дело N 9 / 2021 година разгласи в претекстовете си, че въвеждането на напълно машинно гласоподаване не е противоконституционно. Съдът на дълго и необятно изяснява за какво това е по този начин, заради което не считам да го дублирам и аз.

По втория мотив, " злите езици " шушукат, че 10% от вота на машините се подменял, посредством софтуера (така бил " нагласен " ), което предписание всеки 4-ти глас да е за една избрана партия (различна от ГЕРБ).

 

В никакъв случай не недооценявам казаното, само че до като не е потвърдено, посредством съд и съдебно-техническа експертиза при анулиране на избори, то просто е лъжа и звучи като Приказка от Шехерезада. В последна сметка ГЕРБ, Движение за права и свободи, та даже и новите подгласници на хартиения избор - Българска социалистическа партия, са имали най-малко 3 благоприятни условия от 2021 година до в този момент да касират избори с машинен избор, само че не са го сторили. Защо ли?

По третия въпрос, бива първо да разгледаме кои електорати " не се оправят с машините ". Всички знаем, че това са изборните секции с най-вече гласоподаватели от ромски генезис. След въвеждането на машинното гласоподаване, тези секции опустяха, а това е в ущърб първо на Движение за права и свободи, второ на ГЕРБ, които също постоянно " намират " симпатизанти измежду тези хора.

При тях, както знаем има един главен проблем и той е обвързван с неграмотността - огромен % не могат да пишат и четат, само че пък биват " учени " от партиите при книжен избор кое квадратче да задраскат в бюлетината.

В тази връзка обаче не би трябвало да се не помни, че в Изборния кодекс и по-точно в неговия чл.236 ал.4 е записано, че: " Неграмотността не е съображение за гласоподаване с компаньон. ".

Сиреч неграмотността не е и съображение да се гласоподава с хартия, в случай че гласоподавателя не може да чете и да се оправи с машината. Та дано бъдем още по-сериозни и да кажем, че множеството от тях употребяват мобилни телефони, които като софтуеър са в пъти по-сложни от този на машината. Нима не си теглят от банкомат пенсии, заплати и обществени издръжки? Банкоматът по-прост ли е като технология от машината за гласоподаване?

 

И все пак, аз моля към държавната и общинска власт, за цялостно научаване " затруднените " да гласоподават, да слагат за по-дълго време, а в случай че би трябвало целогодишно една машина в общината и хората свободно да могат да вървят и да се учат.

 

Българска социалистическа партия пък се загрижило за възрастните си гласоподаватели. Според техни " сигнали " точно те имали усложнения. Пък оправдавам се, научете ги, помогнете на общините и страната. Иначе " алените баби " са първи да пишат по фейсбук, да теглят пенсии от банкомат, само че машината им била сложна. Звучи несериозно. Но Българска социалистическа партия един път не попита своите младежи - бъдещето им, по какъв начин желаят да гласоподават - на хартия или на машина. Множество от тези стойностни младежи се червят сега от позор, че партията им желае да ги върне обратно, към остарялото и порочното.

В ГЕРБ пък, които имали интелигентни хора като гласоподаватели, не ходили да гласоподават от боязън да не се изложат. Нека да си помислим тогава какъв брой са интелигентни, щом една машина ги плаши, а инак карат коли като галактически транспортен съд и ръководят комплицираните им електронни системи.

В Европейския съюз, единствено в Белгия имало машинен избор, а в другите бил книжен. Така е, но там няма нито корпоративен, нито платен избор, а в България има, което постанова изключването в оптималната степен на човешкия фактор, който е главен детайл във високия % на корупция.

Най-големия проблем обаче е, че " Хартиената коалиция " не попита НИТО ЕДИН член на Секционна или Районна изборна комисия - лицата, които са пазители на вота и реализират контрола, по какъв начин избират да се организират избори - с хартиена бюлетина, с машинно гласоподаване или смесено?

 

Спокойно мога да заявя от името на над 80% от членовете на СИК и РИК в страната, че напълно машинното гласоподаване е за предпочитане и всички желаят такова, без значение от партиите и обединенията, които са ги предложили за членове на тези изборни администрации.

При хартиения избор в България стават най-големите операции. Лесно и просто една бюлетина може да бъде " направена " невалидна. В интернет даже има сходен клип. Бюлетините се пипат с ръце от всички членове на комисията, кой брои, кой не брои - става цялостна гозба с грозде.

Освен това, секционния протокол е толкоз сложен, че над 70% от СИК изпитват усложнение при попълването му - по тази причина има и толкоз доста неточности, ремонти и зачертавания. В Изборния кодекс и Методическите инструкции на ЦИК се съдържат редица съставни елементи и формули, които съдържа този протокол и метода на попълването му. Все отново закона няма ограничавания - условия за учебен ценз и възраст към членовете на СИК, като в тази връзка единствено си представете, че и полуграмотни хора може да са част от комисията. СИК вършат най-вече неточности при отразяването на преференциалния избор, като там кашата става цялостна и по този начин осъмваме до другия ден на обяд.

Точат се едни дълги влакна от опашки - възрастни хора, инвалиди и други - жална картина. Охкат, пъшкат, колкото да стоят, а когато им откриеш неточности - подвигат несъзнателно плещи с тъжни и изтощени погледи.
И това на цената на към 100 лева - цялостна насмешка. Цялостна подигравка на страната и партиите с тези клети хора.

При машинното гласоподаване обаче, тези проблеми ги няма. Самата машина, която има две флаш-памети, вътрешна памет, краен секционен протокол и разписки, улеснява в пъти работата на СИК.
Състава на комисията не счита нищо, а протокола излиза подготвен от машината, като част от него се преписва в книжен протокол. Тоест човешкия фактор е понижен до най-малко. Ако и да има някакви неточности при преписването в хартиения протокол, то тези неточности не се отразяват на постъпилите данни от флашките в компютрите на " Информационно обслужване " и по този начин вотът е отразен тъкмо, до момента в който при избор с хартиената бюлетина числата се вкарват на ръка от компютърните експерти, след редицата ремонти от нашарения и надраскан протокол, което е причина за неопределено отразен избор.

Най-тежки обаче са избори със разбъркан тип гласоподаване - хартия и машина. Тези избори вършат вота толкоз комплициран, че всички усложнения при двата метода на гласоподаване се компилират в едно. Получава се към 48 часов маратон за членове на СИК и РИК, което е призрачен сън. 

През 2019 година FROG разгласява мое мнение със заглавие: " Машинно гласоподаване или гибел! ", което подкрепям и до през днешния ден, откакто пред мен съзнателно младо момче щеше да загуби живота си, чакайки с чувала и бюлетините.

Въвеждането на машинен избор не е самоцел. Той няма общо с " Демократична България " и " Продължаваме промяната " - обединения, към които аз имам солидно количество запаси и не бих споделил, че ги долюбвам, което може да бъде доказано и тествано от всичките ми другари, познати и сътрудници.

Чрез машинния избор се свеждат невалидните гласове до пъти по-малко, спрямо хартиения, при който въпросните са сумарно колкото жителите на един град. Машинния избор е почитание към членовете на СИК и РИК - пазителите на вота, които ще приключат изборния ден и отчитането за броени часове, а не за дни. Машинния избор подсигурява гласа на гласоподавателя и му дава съвременен метод за гласоподаване, съгласуван с напредващите технологии.

И тук няма място за лакърдии и лаладжийство, за кодове и флашки. При съществуване на подозрение има законоустановен ред - тъжба до Съда, условие на кодовете, компютърна експертиза и всичко излиза наяве. Всичко друго са " Приказки под ГЕРБовия шубрак " - без обстоятелства и доказателства. "

 

Кристиан Гьошев

 

Кристиан Гьошев е правист, работи като юрист. Участвал е в 10 състава на Общински и Районни изборни комисии от 2015 година в гр.Пловдив и региона, в това число в управлението им като Председател, зам.-председател и секретар. В тези органи той е назначаван от ЦИК по предложение на разнообразни партии и обединения в качеството му на експерт, без да има политическа ангажираност към предложителите му.



Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР