Гласовете на БСП не се продават и не се предават.

...
Гласовете на БСП не се продават и не се предават.
Коментари Харесай

Нинова: БСП не продава гласовете си и не служи за параван на рекета вътре в сглобката

„ Гласовете на Българска социалистическа партия не се продават и не се предават. И второ – Българска социалистическа партия не може да бъде употребена като заслон или прикритие за рекета, който взаимно си провеждат партиите в сглобката и партии, които сякаш се вършат на опозиционни. Това го приемете като даденост – нито се продаваме, нито ще бъдем заслон “. 
Това съобщи пред медии в Народното събрание през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка изказвания на Има Такъв Народ, че Българска социалистическа партия била влезнала в сделки с ръководещите, защото е гласувала „ въздържала се “ за основаването на комисия по случая със заплашването на министър Йоловски.
„ Политическият детайл: предлагането за основаването на комисия съставлява част от този рекет, който си провеждат участниците в сглобката, а някои партии им служат за заслон. Знаете, че непрекъснато отсрочват решения, с цел да си дадат време да си извиват ръцете и да си вършат сделките “, уточни Нинова. 
Тя напомни, че по този начин е било с вота на съмнение: „ Отложиха го 3 дни, с цел да се рекетират взаимно кой да задели от „ Лукойл “. Така е в този момент, с бюджета на Здравната каса, който не се одобри в комисия и се даде време – през днешния ден разбрахте защо, до момента в който се схванат за публичните поръчки и дали да има нови частни лечебни заведения. Въпросът за подуправителя на Здравната каса също виси “, уточни водачът на българските социалисти.
„ В момента се рекетират един различен кой за кое ще отстъпи. Няма по какъв начин Българска социалистическа партия със своите гласове да бъде заслон на нещо. Ние сме различни и сме съпротива. Предложението за комисията „ Йоловски “ е част от този общ брой от рекет, който си предизвикват един на различен – едните да притискат Кирил Петков да не изнудва не знам си кой, другите да желаят комисия за Министерство на вътрешните работи, тъй като министърът бил неуместен, третите да желаят спортният министър да си върви. Абсурд. Наши гласове за такова нещо  няма да дадем и един. Затова гласувахме въздържали се “, безапелационна бе за позицията на Българска социалистическа партия Нинова.
„ Юридическият детайл: към този момент поискахме чуване на господин Йоловски в антикорупционната комисия и такова беше отказано, тъй като има заведено досъдебно произвеждане. И всички, които са участници в това досъдебно произвеждане, нямат право да приказват другаде, с изключение на в прокуратурата и в съда. Т.е. предметът на тази комисия е безусловно кух. Дори и да я създадат, даже и да пристигна този господин и всички, които са забъркани в проблема – те ще дойдат да ни кажат: не можем да приказваме, тъй като сме подписали заявления, до момента в който се води досъдебното произвеждане. Тогава за какво се прави всичко това – с цел да се изнудват един различен и да си вземат решение частните, политически, корупционни и олигархични ползи. Затова започнах с аксиома – не си продаваме гласовете и не служим за заслон на това нещо, което не знам към този момент по какъв начин да нарека “, разяснява Корнелия Нинова. 
Тя дефинира думите на Има Такъв Народ, че Георги Свиленски бил изискал анулация на комисията за машинното гласоподаване, като неистина. „ Аз бях на Председателски съвет. Г-н Свиленски обърна внимание на това, че комисията за машинното гласоподаване не заседава към този момент един месец, няма ръководител и Председателският съвет на Народното събрание би трябвало да реши какво да се прави. Комисията би трябвало да бъде свикана от Росен Желязков “, уточни водачът на Българска социалистическа партия и обърна внимание на думите на Георги Свиленски, че до този миг всички публични институции, от които е поискано мнение – ЦИК, ДАНС, Информационно обслужване, не са дали и един ред мнение на комисията. 
„ Затова и той попита, кажете какво вършим – публични институции отхвърлят на Народното събрание да дават информация, ръководителят на привиква комисията. Стои си някаква официална комисия, извънредно време е Председателският съвет да се произнесе – по какъв начин продължаваме оттук насетне. Решението е - Росен Желязков да изиска от тези публични институции мненията, към този момент по-твърдо и комисията да се свика от него в най-близко време откакто се получат мненията “, уточни Корнелия Нинова.
На въпрос за възможното желание на президента Радев да наложи несъгласие върху бюджета, водачът на Българска социалистическа партия отговори: „ Неподходящо, може би, е най-леката дума. Вето върху бюджета значи да оставим страната, хората, институциите, учители, лечебни заведения без пари. Неприемливо е в тези тежки условия, несигурна конюнктура и ръководство на тази сглобка, която всеки ден вреди на България -  да оставим цялата страна без бюджет. Не бива да се прави “, разяснява Нинова.
Тя бе безапелационна, че кардиналната позиция Българска социалистическа партия е, че продажба на земеделската земя на България е неуместно решение. „ С всички сили ще се противопоставим на това. В бюджета за 2024 година не е планувана продажба. В 3-годишната прогноза за 2025 година има планувани такива доходи, записани като „ други “. Какво стои зад това други – ще желаеме министърът на финансите да изясни. Поводът да мислим, че това е земеделска земя ни дава мнението на министъра на земеделието “, съобщи Корнелия Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна, че социалистите няма да поддържат на първо четене трите бюджета. „ На второ четене обаче  ще подкрепим тези ограничения, препоръчани от Василев, които дават отговор на нашата стратегия и предложенията, които ние ще внесем сред първо и второ четене. Естествено, че ще подкрепим минималната заплата от 1 януари да се усили, вдовишките надбавки да се усилят - по този начин както е планувал министърът на финансите. Това са остарели наши претенции и той се е съобразил с тях “, съобщи Нинова.
Българска социалистическа партия ще внесе предложение младежите до 26 години да бъдат освободени от налог върху приходите си като физически лица, с цел да могат да започват кариерата си. Също по този начин - банките да бъдат обложени с налог върху облагите с 15 % и да се постави таван на таксите. „ Защото банките генерират големи облаги в тези последни години – близо 2 милиарда годишно, като непрекъснато натоварват хората с нови такси “, обоснова предлагането Нинова. 
Тя добави, че Българска социалистическа партия доста остро ще сложи въпроса за сметката за превод на трудовите приходи и обществените заплащания, в която трябваше, по предлагането на социалистите, прехвърлянията и тегленията да са без такси. „ Но това не се случва и до ден сегашен, към този момент 5 или 6 месеца, откогато сме приели тази корекция, няма действително приложение. Ще сложим въпроса изрично “, заключи Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР