Гласове от Русе за Добруджа е новото издание на Регионалния

...
Гласове от Русе за Добруджа е новото издание на Регионалния
Коментари Харесай

Русенският музей представя визуалната памет за Добруджа

" Гласове от Русе за Добруджа " е новото издание на Регионалния исторически музей в Русе. Книгата показва образната памет за Добруджа, тези места наизуст в Русе, които имат национални измерения, значими за всички българи. Това оповестяват създателите Мариана Димитрова - организатор в отдел " Нова история ", и проф. доктор Николай Ненов - шеф на културната институция в крайдунавския град.

Изданието показва богата образна картина на някои по-съществени моменти от активността на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Изображенията са от добре непокътнатия персонален списък на Иван Хаджииванов - един от първите ръководители на ВДРО, фотографии от фонда на Регионалния исторически музей, от Държавния списък и други източници.

Авторите са употребявали теренни етнографски изследвания, оповестени мемоари и записки на добруджански дейци и преселници, както и последните научни изявления по тематиката, които достоверно потвърждават водещата роля на ВДРО в Русе като център на националната битка за връщането на Южна Добруджа към България.

Авторите изясняват, че водещ миг в изданието са лицата на посланиците на Добруджа, приели участта на тази българска територия като своя персонална идея. Сред тях са известните учени - професорите Михаил Арнаудов и Петър Мутафчиев, писатели и поети като Дора Габе и Добри Немиров, духовници като митрополит Михаил Доростоло-Червенски, морските офицери Асен Тошев и Георги Купов, артистът Сава Огнянов, швейцарецът с българско сърце Луи Айер, както и други русенци.

" Възникването, развиването и разрешаването на Добруджанския въпрос има безспорна историческа значителност освен за българската страна като цяло, само че и изключително за град Русе ", споделят експертите от музея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР