Гласоподавателите от Русенска област в изборите за Европейски парламент ще

...
Гласоподавателите от Русенска област в изборите за Европейски парламент ще
Коментари Харесай

Машинното гласуване е опция за евроизборите в Русе

Гласоподавателите от Русенска област в изборите за Европейски парламент ще могат да упражнят правото си и посредством машинно гласоподаване. На 29% от тях ще бъде предоставена тази опция.
„ От общо 325 секции, в 95 ще може да се гласоподава с машини “, заяви ръководителят на Районната изборна комисия Мирослава Маркова. 64 от тях ще бъдат в община Русе – главно в учебни заведения, детски градини, пенсионерски клубове. Те ще бъдат доставени по места на 25 май, само че това няма да попречи на тяхната работа и инсталиране. Всеки може самичък да избере метода по който да гласоподава – обичайно или машинно. На уеб страницата на ЦИК, както и на интернет страницата на РИК - Русе всеки може да ревизира в коя секция ще гласоподава и дали в нея ще има алтернатива за машинно гласоподаване.
Изборният ден ще стартира в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа на 26 май 2019 година Социологическите организации, които ще подават данни за евроизборите на територията на региона, са 4.
В региона са формирани и три преносими секции - две за община Русе и една в община Бяла. Общият брой на всички секции за Русе е 212.
Сумарно гласоподавателите на територията на Русенска област са 206 051. Те са намалели в региона с към 9000 души спрямо последните избори за Народно заседание. По общини разпределението е: Русе – 148 464, Бяла -12 004, Ветово - 11 440, Сливо поле- 9390, Две могили - 7743, Иваново - 7221, Борово – 5093 и Ценово - 4696.
Постъпилите тъжби в Районната изборна комисия са 5. В една от жалбите е оспорено решение на РИК пред ЦИК, която удостовери решението на локалната комисия. В нея една от партиите е оспорен състава на комисията в Две могили, само че ЦИК е решила жалбата за неоснователна. Останалите четири са отхвърлени без почитание, отнасящи се за лепене на пропагандни материали без позволение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР