Гласоподавателите от 28-те държави-членки на ЕС са призовани пред избирателните

...
Гласоподавателите от 28-те държави-членки на ЕС са призовани пред избирателните
Коментари Харесай

Пет числа, които отразяват европейските избори

Гласоподавателите от 28-те държави-членки на Европейски Съюз са призовани пред изборните урни тази седмица за девети път от 1979 година насам, с цел да изберат свои представители в Европейския парламент. Как наподобяват европейските избори в числа?

427 000 000

Очакваният брой на гласоподавателите в държавите-членки на Европейски Съюз , които вършат европейските избори вторият по величина либерален избирателен развой в света, след изборите в Индия, сочат данните на Европейския парламент.
 
Избирателни права имат всички жители на възраст 18 или повече години в множеството държави-членки. Гърците могат да гласоподават от 17-годишна възраст, а австрийците и малтийците - от 16-годишна възраст.
 / iStock/Getty
42,6%
 
Процентът на изборна интензивност през 2014 година, най-ниската интензивност, отбелязвана в миналото на европейски избори. Броят на европейските гласоподаватели, които упражняват правото си на глас последователно понижава след първите избори за Европарламент през 1979 година, когато е било 62%.-->
 
На изборите през 1999 година най-високата изборна интензивност е била в Белгия - 89,7%, следвана от Люксембург с 85,6%. Но гласуването е наложително в тези две страни, както в Кипър и Гърция. Най-ниска изборна интензивност са посочили словаците с 13,1%, Чехия - 18,2% и Полша - 23,8%.
 
751
 
Броят на членовете на Европейския парламент , които ще бъдат определени на европейските избори. Разпределението на местата е съразмерно на популацията: Германия ще има 96 евродепутати, Франция 74, Италия и Англия 73, до момента в който Малта, Кипър и Люксембург ще имат единствено шест.
 
След като Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, в Народното събрание ще има единствено 705 евродепутати. Някои от английските места ще бъдат преразпределени - Франция и Испания ще завоюват пет, Италия и Холандия три - и някои ще бъдат отстранени, до момента в който не се причислят нови държави-членки. Въпреки дълбоката неустановеност по отношение на Брекзит, страните, които ще получат места, ще гласоподават за тези спомагателни евродепутати на изборите през май, само че спечелилите ще встъпят в служба едвам откакто разводът е формален - в случай че това се случи.
 
53
 
Средната възраст на членовете на Екологичен потенциал на изборите през 2014 година, изчислена от Народното събрание. Това стана в годината, в която европейците избраха за 26-годишен датчанин и 91-годишен грък .
 
В към половината от държавите-членки претендентите би трябвало да са най-малко на 18-годишна възраст, само че някои страни имат по-строги правила: в Италия и Гърция минималната възраст е 25 години, а в Румъния - 23 години.
 iStock/Getty Images
36,9%
 
Делът на дамите, определени в Народното събрание през 2014 година, е малко над една трета, най-високият, постиган в миналото. От първите избори през 1979 година насам, когато в Народното събрание е имало единствено 16,3% дами, техният дял нараства непрекъснато.
 
Паритетът понастоящем се реализира единствено в пет държави-членки: Финландия (10 от 13 места), Ирландия (шест от 11), Хърватия (шест от 11), Малта (три от шест) и Швеция (10 от 20). Кипър (1 от 6 места), България (3 от 17 места) и Литва (2 от 11) са страните с минимален брой жени-евродепутати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР