Гласоподавателите изразяват разочарование преди първичните избори в Аржентина

...
Експертите прогнозират ниска избирателна активност преди първичните избори в Аржентина
Коментари Харесай

Експертите прогнозират ниска избирателна активност преди първичните избори в Аржентина този уикенд, докато страната се бори под тежестта на трицифрената инфлация.

Първичният вот, който трябва да се проведе в неделя, ще финализира кандидатите, които ще се изправят на общите избори през октомври, и ще послужи като камбана за настроенията на избирателите, много от които все още не са решили.

„Все още не знам за кого ще гласувам и мисля, че всички сме в еднаква позиция. Никой вече не гласува за идеи или политически афинитет. Всичко е гласуване за наказание“, каза Кристиан Гуардо, супервайзър в хранителна компания, пред новинарската агенция Ройтерс.

Гласуването е задължително в Аржентина за всички граждани на възраст между 18 и 70 години, но проучванията на общественото мнение показват, че апатията е висока при влизане в първичните избори. Докато гласоподавателите остават хладни по отношение на кандидатите, икономиката и престъпността се очертаха като ключови въпроси на кампанията.


Борба за президентския пост

През април лявоцентристкият президент Алберто Фернандес обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране след четиригодишен мандат, който обхващаше пандемията от COVID-19, рязко нарастващата инфлация и множество скандали, включително спор с Върховния съд.

>

Това решение постави президентския пост за грабване и предварителните избори в неделя ще стеснят кръга от надежди. Министърът на икономиката Серхио Маса, центрист, води надпреварата да замени Фернандес като кандидат за управляващата перонистка коалиция, сега наречена „Union por la Patria“ или „Съюз за родината“.

Но ако Маса спечели номинацията, той ще се сблъска със силна конкуренция от консервативния опозиционен блок, наречен „Juntos por el Cambio“ или „Заедно за промяна“.

Двама основни претенденти се стремят да излязат като кандидат на консерваторите в неделя: бившият министър на сигурността Патриша Булрих и по-умереният Орасио Родригес Ларета, който е кмет на столицата Буенос Айрес.

След това има либертарианският тъмен кон, икономистът Хавиер Милей, за когото се смята, че язди гребена на недоволството от двете основни политически коалиции.

Суциалист на изследователската фирма Opina Argentina каза пред агенция Ройтерс, че консервативният блок и перонистката коалиция събират сходни нива на подкрепа, между 28 и 35 процента, като консерваторите остават леко преднина.

Но Майлей може да предизвика разочарование, като проучванията на общественото мнение поставят подкрепата му на 20 процента.


Убийството поставя на пауза последните спирки на кампанията

Докато инфлацията и нарастващата бедност заеха централно място в изборите, убийството на 11-годишно момиче тази седмица също постави опасенията за престъпността в светлината на прожекторите.

Морена Домингес почина в сряда, след като беше нападната и ограбена на път за училище в Ланус, град южно от Буенос Айрес. На видео се вижда как двама мъже на мотоциклет грабват раницата й. Домингес падна на земята и по-късно почина в болница, като медийните съобщения сочат, че тя е получила фатален удар в черния дроб.

Аржентина има един от най-ниските нива на убийства в Южна Америка, но убийството шокира страната, карайки високопоставени кандидати – включително Маса, Родригес Ларета и Булрич – да отменят последните си предизборни митинги.

Булрич, който настоява за строги мерки срещу престъпността, се обърна към социалните медии, за да призова за действия след смъртта на Домингес. „Не можем да продължим да живеем с толкова мъка и страх“, пише тя.

Но убийството на 11-годишното дете разпали и антиправителствени настроения в навечерието на първичните избори. След инцидента група демонстранти замеряха полицията в Ланус с камъни и скандираха „Не гласувайте! Не гласувайте!“

„Уморени сме от обещания“, каза жителката Роза Ибарола пред новинарското издание AFP. „Защото когато се произнасят техните речи, те са красиви. Те ви обещават сигурност. Обещават ви работа. Обещават ви всичко, но нищо не се случва.”

Майката на Домингес Мария също каза на новинарския канал: „Трябва ли едно дете да умре, за да има сигурност?“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР