Гласоподаватели от различни краища на Турция масово се стичат, за

...
Гласоподаватели от различни краища на Турция масово се стичат, за
Коментари Харесай

Гласоподаватели щурмуват Истанбул за предстоящите утре избори за кмет

Гласоподаватели от разнообразни краища на Турция всеобщо се стичат, с цел да гласоподават на повторния избор за кмет на Истанбул, който ще се състои на 23 юни.

Става дума за гласоподаватели, чиято адресна регистрация е в Истанбул, само че по една или друга причина се намират отвън мегаполиса. Истанбул е градът с максимален % пришълци от всички краища на Турция. Само към една трета от близо 16-милионното население са кореняци.

Намиращите се все още отвън Истанбул гласоподаватели от през вчерашния ден всеобщо идват в мегаполиса. Има многолюден трафик по пътищата, а автобусните компании пуснаха спомагателен брой рейсове. Хотелите в курортите се изпразниха.

Очаква се през целия ден през днешния ден и през нощта да продължи "временното изборно преселение ", както го назовават турските медии. Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) активизира гласоподавателите си от окръг Сивас, които се предвижда, че ще гласоподават за техния претендент Бинали Йълдъръм. Местната организация е осигурила към 100 рейса за превозването на към 6 хиляди гласоподаватели от региона на Сивас. Други 6 хиляди са тръгнали със личен транспорт.

Автобусите бяха изпратени със специфична гала от управлението на локалната районна конструкция на ръководещата ПСР. Председателят й Юсуф Танръверди разгласи, че гласоподавателите са жители, които прекарват ваканцията в окръг Сивас, само че съгласно медиите това са основно сезонни служащи, болшинството - от кюрдски генезис, чиято адресна регистрация е в Истанбул, само че през лятото работят в Сивас.

По инструкция, спусната от управлението на ПСР в Истанбул, били образувани комисии във всички области на Турция за споразумяване на прехвърлянето на гласоподаватели особено за вота на 23 юни. Данните за всички гласоподаватели по региони се събирали в координационен център в Истанбул, уточни още районният началник на ПСР.

В същото време и противниковият фронт - на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е обезпечил рейсове за симпатизантите си от окръг Сивас, които се чака да гласоподават за Екрем Имамоглу, който завоюва изборите на 31 март, само че вотът бе касиран от Висшата изборна комисия (ВИК) под натиска на ръководещата ПСР.

Около 650 души с 15 рейса, симпатизанти на опозицията в региона на Сивас, са били изпратени в Истанбул, съобщи Българска телеграфна агенция. Наплив има и от хора от Черноморието, които съставляват многочислена изселническа общественост в Истанбул, второ и трето потомство.

Курортите по крайбрежието на Анталия, Алания, Бодрум, Чешме, Каш, Черноморието и други, които по това време са наводнени от курортисти, са се изпразнили. Хиляди гласоподаватели от Истанбул, които прекарват почивката си там /сега е разгарът на сезона/, са прекъснали ваканцията си, единствено и единствено с цел да отидат да гласоподават в Истанбул. Курортистите се смятат за електорат на опозицията. Вероятно поучени от опита, че на референдума за президент гласоподавателите на НРП избраха ваканцията си вместо да отидат да гласоподават, в този момент се чака всеобща готовност за вота.

Веднага откакто ВИК, под натиска на ръководещите, касира вота, извоюван от опозиционния претендент Екрем Имамоглу и разпореди провеждането на още един избор за кмета на Истанбул, общините на опозицията посредством Туитър приканиха гласоподавателите от Истанбул да не вървят на отмора през юни, а да останат в града и да гласоподават.

Хотелите по крайбрежието стартираха акция, с която отложиха, пререгистрираха или анулираха резервациите без неустойки. Самолетни и автобусни компании също пререгистрираха авансово закупените билети.

Прогнозира се висока изборна интензивност, по-висока от тази на 31 март. Тогава бе записана изборна интензивност от 84,6 %, а на следващия ден се чака тя да доближи 90 на 100. Като цяло турците считат гласуването на избори за единственият механизъм на демокрацията.

Според проправителствените медии може да се чака увеличение на изборната интензивност с най-малко два %, като те предвиждат, че това може да усили поддръжката за Бинали Йълдъръм, считан за най-верният асистент на президента Реджеп Ердоган.

На вота на 31 март Йълдъръм и Имамоглу получиха по към 4 млн. 150 бюлетини, Имамоглу - с 13 хиляди повече от Йълдъръм. Прогнозира се, че утрешният избор ще бъде по "острието на бръснача ".

В неделя към 11 млн. души - 10 560 963 гласоподаватели, ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 изборни секции във всичките 39 общини на Истанбул.

Гласоподавателите ще дефинират кой ще поеме кметската администрация на огромната община на 16-милионния Истанбул през идващите 5 години. Предстоящият локален избор се преценя като съдбоносен. Колкото и да звучи банално, в това изказване има логичност, тъй като 31 % от брутния вътрешен артикул на страната се създава в Истанбул. Близо 8,8 милиарда $ е бюджетът на огромната община на Истанбул. Освен това общината има пълномощия да подписва контракти, търгове и така нататък с интернационалните институции. Човекът /или партията, която представлява/, заел кметското кресло, в действителност ще поеме надзор над всичко това. Този факт дефинира и характера на предизборна битка, която е толкоз яростна и войнствена, че в пъти надвишава нормалната, другояче относително спокойна конкуренция, присъща за локален избор.

Решаващата конкуренция на утрешните избори ще бъде сред главните съперници - Бинали Йълдъръм, претендент на ръководещата ПСР и считан за най-верния асистент на президента Ердоган, и опозиционния претендент Екрем Имамоглу, който завоюва вота на 31 март, касиран от ВИК. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, претендент на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, претендент на Отечествената партия, и 17 самостоятелни претенденти.

Изборният ден ще стартира в 8 часа и ще приключи в 17 часа локално време, еднообразно с българското време. Първите резултати се чака да стартират да постъпват след 18 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР