Гласът на българския бизнес отдавна не е полифоничен. © Надежда

...
Гласът на българския бизнес отдавна не е полифоничен. © Надежда
Коментари Харесай

В какво се превърна КРИБ

Гласът на българския бизнес от дълго време не е полифоничен.

© Надежда Чипева - Най-голямата организация на бизнеса стана казионна проправителствена конструкция.

- КРИБ пази ползите най-вече на властта, ръководителя си и определена част от членовете си.

- При председателството на Кирил Домусчиев конфедерацията се отвори за компании със противоречива известност и държавни компании.През февруари 2019 година следва нов избор за ръководител и директорски съвет и наподобява статуквото ще се възпроизведе за още 4+4 години. Още по тематиката
Дългата пейка на ГЕРБ и неприятният " Капитал "

Или кой скрои шапка на Александър Манолев, с цел да не стане той министър на превоза?
20 сеп 2018
Как за един месец бяха разрушени шест незаконни заводи за цигари

Според източници от сектора повода е разбъркване на пластовете на свилия се до 120 млн. лева контрабанден пазар
9 сеп 2018
Колко са лекарите милионери

Съсловието е зле платено и работи на най-малко две места
17 авг 2018 Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) през предходната седмица направи поредна и доста огромна стъпка към превръщането си в комфортна за държавното управление казионна конструкция. На изключително общо заседание членовете ѝ гласоподаваха управителният ѝ съвет и ръководителят да бъдат с мандати от четири, а не от две години, както до момента. Освен това те ще имат право на два поредни мандата, като досегашното им присъединяване в управителния съвет не се брои. Поправката би могла да бетонира на председателското място Кирил Домусчиев или различен искащ поста за идващите осем години. По досегашния правилник мандатите му изтичат през февруари и той повече няма право да бъде член на управителния съвет и ръководител.

Гласуването на поправката в устава е последният епизод от серия събития през последните години, откогато Кирил Домусчиев оглави КРИБ, които трансформираха съществено организацията. Преди конфедерацията обединяваше едрия бизнес, който основава стойност в стопанската система и има безспорна известност, до момента в който в този момент две забележими трендове обрисуват новия ѝ профил:

Членовете на сдружението се усилиха фрапантно, като новоприетите имат доста явен профил. Едната група са компании, чийто бизнес модел е мощно подвластен или следен от страната (като да вземем за пример Булгартабак, Първа капиталова банка, Винпром " Пещера ", строителни компании или хазартните сдружения към Васил Божков). Втората присъща група са голямото количество държавни компании - от БДЖ с всичките ѝ компании, през военните фабрики и ББР до свищовския и великотърновския университет. Там е, несъмнено, и ФК " Лудогорец ":-)

Новите членове и управлението трансформираха политиката и държанието на КРИБ. Вместо кардинални позиции в отбрана на бизнеса и реакции на дейностите на властта тя се трансформира в дисциплиниран сътрудник на държавното управление и инструмент за индулгенция на ръководителя и част от членовете й.

Обръчи от компании

През последните години място в КРИБ откриха голям брой компании, чиито молби за участие преди този момент не бяха одобрявани заради противоречивата им известност или по други аргументи. Корпоративна комерсиална банка да вземем за пример по този начин и не съумя да влезе в организацията, даже и през най-силните си години. Сега, в случай че не беше банкрутирала, тя сигурно щеше да бъде член на КРИБ, а Цветан Василев щеше да бъде най-малкото член на управителния съвет.

След избирането на Домусчиев организацията се разрасна и в нея бяха признати всички вероятни искащи. Влязоха цели " стопански групи " с съвсем всички свои компании. Така да вземем за пример членове са множеството компании, свързвани с Делян Пеевски. В КРИБ членуват освен " Булгартабак холдинг ", само че и " София БТ ", " Благоевград БТ ", " Техномаркет ", " Експрес логистика и дистрибуция " (преди продажбата на ВАТ), " Елит Медия България (Канал З) ", " Лодис инвест ", " Юрий Гагарин ", веригата Табакмаркет (Lafka) и други Освен това при основни гласувания в залата избор дават упълномощени водачи, секретарки, шефове и счетоводители на компании, а фирмите се уговарят кого да поддържат.

В първата вълна новоприети членове при Домусчиев бяха фирмите от " Нове холдинг " на Васил Божков и хазартните му сдружения. Освен тях в КРИБ влязоха фирмите, свързвани със и кредитирани от Първа капиталова банка.

Какъв е бил техният интерес да влязат в КРИБ се разбра доста бързо. Възможно е да се мисли, че КРИБ е организация на промишлеността, само че през тази година най-многословната позиция на организацията не е за която и да било промишленост, а за хазарта. В нея КРИБ се разгласи изрично против подготвяната възбрана за реклама на хазартните игри. Преди ръководителят на борда на " Винпром Пещера " (сега ВП Брандс) да стане член на управителния съвет на КРИБ, той получи поддръжка от организацията против конкуренцията на домашното произвеждане на ракия за корекция в закона за акцизите.

Първа капиталова банка да вземем за пример получи още по-силно рамо в обща декларация на всички работодателски организации по време на митингите за отбрана на Пирин и против градежа на втори въжен превоз на Банско.

Намесата на страната

Паралелно с разрастването на КРИБ през последните четири години протече и още един развой - завладяването ѝ от страната.

От организация на едрия частен бизнес за близо четири години КРИБ се трансформира в хибрид, в който влязоха освен компании със противоречива известност, дребни и междинни предприятия, само че и държавни компании. Някои от тях са в плачевно положение, само че са там в цялото си разнообразие от присъдружни компании и заплащат членски импорт от по 2000 лева, до момента в който бюджетът ги кредитира. Става въпрос да вземем за пример за БДЖ (виж карето).

В КРИБ е и Българската банка за развиване (ББР). Държавата даже към този момент има представител в управителния съвет на КРИБ – това е шефът на ББР Стоян Мавродиев. Неговото избиране съответства с отпущането на заем от банката за компания на Домусчиев. По принцип банката би трябвало да поддържа дребния и междинния бизнес, само че през последните години е по-известна с това, че поддържа бизнес инициативи на компании, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, на Георги Гергов от Българска социалистическа партия и на огромни строители.

Причината държавните организации да са в КРИБ е елементарна - с тях се подсигуряват гласове, с които може да се избират членове на управлението и да се вършат промени в устава. Източник на " Капитал " твърди, че преди общите събрания на КРИБ от министерството принципал дават указания по какъв начин тъкмо да се гласоподава. Това значи единствено едно - КРИБ се трансформира в квазидържавна конструкция, която съществува, с цел да имитира разговор с страната.

Политическите пируети на КРИБ

От обществените известия на КРИБ през последните години може да се заключи, че организацията е в прелестни връзки с ръководещите. Почти цялото държавно управление взе участие в годишния бал на конфедерацията и раздава награди на бизнеса.

За топлите връзки на бизнеса с държавното управление може да се съди от известия в медиите, като да вземем за пример " КРИБ - Сливен, поддържа кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев " или от позицията на КРИБ, която приветства номинацията на Зорница Русинова за обществен министър във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Много забележима е топлата връзка, която Домусчиев показва с финансовия министър Владислав Горанов. През 2014 година КРИБ беше единствената работодателска организация, която застана против своите членове - пенсионни компании и против самите обезпечени в частни фондове и поддържа Горанов за измененията в пенсионния модел, който бизнесът окачестви като опит за национализация и който след това беше изменен.

Подкрепата към властта обаче не е цялостна. При настоящия ръководител КРИБ стартира и да се саморазправя с неуместни министри.

На пръв взор това може и да наподобява като рецензия към властта. Истината обаче е, че претекстовете за реакцията на организацията елементарно могат да се проследят до вътрешните спорове сред разнообразни групи във властта.

През 2015 година Домусчиев разгласи, че е неудовлетворен от работата си с Ивайло Калфин като обществен министър. В началото на идната година, 2016, опита още по-твърда интервенция - изиска оставката на Румяна Бъчварова поради убийството на предприемача Ангел Антов. Този път обаче Борисов реагира остро и прикани Домусчиев да не му дава ум " от ваканцията си в Тайланд ". " Домусчиев не помни по какъв начин се грижихме за неговото футболно занимание. За всички знакови убийства се знае кой ги е направил, само че няма събрани задоволително доказателства, годни за пред съда. Повече ме интересува кой е пребил старците от с. Голям Чердак, Пловдивско ", разгласи министър председателят. Веднага по-късно беше общото заседание на КРИБ, което Борисов за пръв път не почете с наличието си. Това очевидно стимулира управата на организацията да иде на крайници при него, да се извини за желаната оставка, да разгласи, че е срещу клатенето на държавното управление и че го поддържа във всичките му дейности.

Едно от вероятните пояснения за острата офанзива против Румяна Бъчварова е, че до момента в който тя беше министър, беше непрестанно атакувана от Цветан Цветанов и хората към него. Неуспелият преди седмица претендент за транспортен министър Манолев също съгласно източници от ГЕРБ беше излъчен от групата към Цветанов.

В енергетиката обаче има още по-драстична позиция на организацията против нейни лични членове и това са настояванията за повреждане на дълготрайните контракти на така наречен американски централи за преференциално изкупуване на създадената електрическа сила. Парадоксалното в тази ситуация бе, че точно бизнесът желае страната едностранно да приключи законни търговски връзки с частни субекти. Двете централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " напуснаха организацията.

Последният опит за кадруване на КРИБ е също от предходната седмица. След като Александър Манолев се отдръпна от оферти му пост като министър на превоза поради разкритията за бизнес предишното му в публикация на " Капитал ", изпълнителният шеф и член на управителния съвет на КРИБ Евгений Иванов изпрати до премиера позиция, в която от името на организацията настоя Манолев да бъде определен за министър. Към нея по-късно се причисли и КРИБ - Перник.

Последната смяна в устава и комунизацията

Нагледна проява за тактиката разнообразни бизнес групи да влизат в КРИБ с най-малко десетина компании, както и за включването на толкоз доста държавни сдружения беше направена преди седмица. Тогава общото заседание на КРИБ одобри промени в устава, които усилват мандата на идващото управление на организацията.

Поводът за привикване на този конгрес беше на пръв взор почтен. Според законовите промени КРИБ би трябвало да се пререгистрира по Кодекса на труда като работодателска организация, а не както до момента по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това е бил и материалът, разпратен авансово до членовете.

Обикновено общите събрания събират по-широка аудитория, когато се избират членове на управителния съвет и ръководител, което следва през февруари, когато изтича вторият двегодишен мандат на Кирил Домусчиев и част от УС.

В залата на събранието участвали над 100 души и Веселин Тодоров от " Сиела Норма " направил предложение, което не е било обсъждано в никакъв случай преди този момент - членовете на управителния съвет да удължат мандатите си от две на четири години, да могат да имат два поредни четиригодишни мандата, като досегашните им мандати не се броят.

Гласуването било направено на два пъти, като участващи в него считат, че то е оборимо пред съда. В залата се чули голям брой гласове срещу, като главните причини били, че точно късите двегодишни мандати и това, че няма назначени пожизнени служители, до момента е различавало КРИБ от казионните работодателски организации. Дали смяната в устава ще бъде вписана и по какъв начин ще се промени организацията следва да се разбере.

Ако преди няколко години бизнесът свободно разясняваше протичащото се, в този момент представителите на организацията изрично отхвърлят имената им да бъдат представени, тъй като се тормозят дали това няма да се отрази върху тях и фирмите им.

" Моите причини срещу бяха, че един същински бизнес изисква същинско внимание и човек не би трябвало за дълго време да се отделя от него. Има два вида участници в такава организация - едни, които се мъчат да вземат участие в управителните органи, с цел да оказват помощ на бизнеса си, и други, които се мъчат да оказват помощ на бизнеса, като отделят от времето си. Видно е какво се случва, само че аз съм част от организацията и избирам да се съобразя с решението ", разяснява участник в събранието.

" Ако един човек има действителен бизнес, той не може да отдели осем години, с цел да работи като член на управителния съвет на КРИБ. Това значи, че би трябвало да назначаваме професионални членове, което ни трансформира в комунистическа, казионна организация - нещо, поради което сме избягали в КРИБ от останалите работодателски организации ", отбелязва член на управителния съвет.

През февруари идната година следва нов избор за ръководител и директорски съвет на конфедерацията и при сегашната обстановка и новия правилник наподобява, че статуквото ще се възпроизведе за още четири плюс четири години.

На пръв взор от обществената преписка, в множеството случаи подписана от шефа на КРИБ Евгений Иванов, наподобява, че поради заетостта на ръководителя конфедерацията е на ръчно ръководство от администрацията. Иванов е дълготраен шеф на КРИБ и работи с десетина души администрация. При отварянето на досиетата на управителните органи на работодателските организации през 2012 година стана ясно, че Иванов е бил щатен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност по времето на комунизма.

" Който познава Кирил Домусчиев обаче, знае, че той ръководи еднолично КРИБ посредством Евгений Иванов. От демократична организация конфедерацията се трансформира в инструмент за отбрана на ползите на ръководителя и кръга към него. Най-фрапиращото обаче е, че множеството решения на управителния съвет се взимат неприсъствено и никой не се допитва до мнението и на членовете на управителния съвет, и на членовете. Последният подобен образец е декларацията в отбрана на рекламата на хазартните компании. Тя не е гледана на директорски съвет, членовете му са скандализирани от това, че би трябвало да научават инцидентно какво мисли КРИБ ", споделя различен член на организацията, поискал анонимност.

Според член на КРИБ, поискал анонимност, всяка година организацията изпада в самобитна рецесия, когато би трябвало да потвърди брой членове, с цел да резервира национална представителност. Има и обособени рецесии към заплащането на членския импорт.

" Да, плащаме си членския импорт, тъй като разчитаме, че можем да участваме в срещи с министри и че при по-сериозна рецесия КРИБ би могла да ни отбрани. Това обаче от дълго време не се случва за доста бизнеси ", счита член на организацията.

Видимо от реакциите на КРИБ през последните години обаче на отбрана могат да разчитат бизнеси, като да вземем за пример хазартният, алкохолният и персоналният на Кирил Домусчиев. В това, несъмнено, няма нищо неоправдателно - всеки е свободен да се сдружава и да пази ползите си. Проблемът в тази ситуация е, че в миналото КРИБ беше организация на светлата част от бизнеса в България - тези компании, които основават стойност за акционерите, чиновниците си и цялата страна. Идеята му беше да пази ползите им, тъй че техният дял в стопанската система да се усилва. След последните три години обаче КРИБ последователно се трансформира в друго - близка до властта организация, доминирана от компании, чийто бизнес зависи от страната. Просто е добре да се знае. Държавните структури в КРИБ

- Холдинг БДЖ
- БДЖ Товарни транспорти
- БДЖ Пътнически транспорти
- Национална компания " Железопътна инфраструктура ".
- Българска банка за развиване
- " Кинтекс "
- " Вазовски машиностроителни фабрики "
- " Български пощи "
- Българска национална телевизия
- " Информационно обслужване "
- " Пристанищна инфраструктура "
- Националната компания " Индустриални зони "
- Пристанище Варна
- Пристанище Видин
- Стопанска академия " Д.Ценов "
- Великотърновски университет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР