Гларуси, чайки, гарги и врани нападат в жегите с особена

...
Гларуси, чайки, гарги и врани нападат в жегите с особена
Коментари Харесай

Като от филм на ужасите: Страшна напаст дебне в София и по морето, атакува плажуващите

Гларуси, чайки, гарги и врани атакуват в жегите с особена свирепост хора и животни в разнообразни краища на страната, изключително на морето. Столичани и туристи по курортите алармират за десетки случаи, в които птиците налитат да кълват деца, възрастни и домашните им любимци, написа „ Телеграф ”. Някои от пострадалите имат леки пострадвания като одрасквания по ръцете и главата. Ситуацията е сходна с фамозните фрагменти от филмовия шедьовър на Алфред Хичкок „ Птиците”. При доста от нападнатите се е наложило да лепят или шият раните им и да им бият инжекции срещу тетанус.

Сред потърпевшите е и 25-годишната Моника от столичния квартал „ Люлин”. Към 9 часа сутринта преди броени дни тя извела кучето си на разходка из 4-и микрорайон. Когато немската овчарка доближила дребните на гаргите в региона, те се спуснали да ги защитят. „ Тръгнах да дърпам кучето, когато те започнаха да се блъскат ту в мен, ту в него. За секунди съумяха да накълват главата ми на три места”, спомня си Моника.

Младата жена и животното се скрили под дърво в градинката за към пет минути. Когато излезли в опит да си тръгнат, били нападнати за повторно. Наложило се Моника да употребява дървен клон, с цел да ги прогони. „ Главата ме заболя доста и открих, че не стопира да тече кръв. Наложи се да отида при хирург. Имам 4 мм дупка в черепа. Биха ми и инжекция”, сподели още пострадалата.

По родното Черноморие пък всеобщо гларуси и чайки атакуват туристите. Там обаче птиците се спускат главно към хора, които държат храна в ръцете си за да им я откраднат.

Една от аргументите птиците да са по този начин нападателни през май и юни е, че в този момент е размножителният им интервал и тогава всички животни, изключително женските са безпределно бдителни, а при положение на опасност те стават и нападателни и се хвърлят, с цел да защитят своя периметър и гнездото си, обясниха орнитолози.

Птиците стават раздразнителни и стартират да грачат мощно, когато човек или животно приближи гнездото им. Ако там има и дребни, те гневно атакуват деца, възрастни, кучета, котки, катерички и други животни, устремявайки се с пикиращ полет над главите на застрашаващия ги обект. Орнитолозите обясниха, че врановите птици са най-умните в птичия свят, даже по-интелигентни от орлите и совите. Гарваните и враните помнят най-малко месец всеки, който е бил опасност за тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР