Гладките контури на кръглата сграда могат да бъдат футуристични, секси

...
Гладките контури на кръглата сграда могат да бъдат футуристични, секси
Коментари Харесай

Ами сега? Можете ли да повярвате, че в това живеят хора

Гладките очертания на кръглата постройка могат да бъдат футуристични, секси и игриви. Модерността на този жанр здания е неоспорима и трансформира всяка конструкция в прелъстителен обект.

Кръглата форма въодушевява доста архитекти, когато те проектират своите творби. Като Ренцо Пиано, който основава стъклен балон на покрива на някогашна фабрика за коли, или някогашния дом " Бъбъл Дъс " на Пиер Карден, който очарова с причудливи зали и кръгли прозорци.

Кои са най-забележителните здания в света, въодушевени от хубостта на балончетата? Вижте една ранглиста на Architectural Digest:

Bubble Palace



Намиращ се на френската Ривиера, този особен дом е прочут като Palais Bulles (или палат балон). Футуристичният дом е планиран от архитекта Анти Ловаг и е поръчан от Пер Бернар. След гибелта на Бернар през 1991 година къщата е благосъстоятелност на различен Пиер (Карден) до 2015 година

Павилион Serpentine



С тип като голям балон от дъвки, павилионът Serpentine е направен от полупрозрачна пластмаса. Проектиран е от Заха Хадид за честването на 30-ата годишнина на Serpentine Gallery през лятото на 2000 година

Проект Eden



Наподобяващи общ брой от сапунени мехурчета, тези куполи са част от плана " Еден " - самодейност за събиране на растения от целия свят, замислена от предприемача Тим Смит. Намира се в Корнуол, Англия, а пластмасовите и стоманени структури са проектирани от архитекта Никола Гримшоу и са открити през 2001 година

Water Cube



Австралийската компания PTW Architects показа куб, затрупан с мехурчета, за Пекинския народен център по аквакултури. Построена за Летните Олимпийски игри през 2008 година, постройката е известна импровизирано като Water Cube, а характерностите и външният й модел имитират сапунени мехурчета.

Oil Bubble Sculpture



Тази статуя от неръждаема стомана в Карамей, Китай, притегли неодобрение поради приликата си с The Bean - известната статуя в " Милениум парк " в Чикаго от художника Аниш Капур.

За тази сферично-изглеждаща конструкция, чийто художник не е явен, се твърди, че съставлява балон от нефт и включва няколко по-малки мехурчета към нея.

National Grand Theatre



Открит през 2007 година, Националният център за театрални изкуства в Пекин разполага с огромен купол от исполин и стъкло. Проектиран от френския проектант Пол Андреа, архитектурният център и операта са известни и като Яйцето поради елипсовидната си форма.

Оранжерия Neptuna



Разположена наоколо до Turning Torso на Сантяго Калатрава в Малмьо, Швеция, оранжерията Нептуна от ландшафтния проектант Моника Гора е конструкция, която предлага тропически отдих от студеното и прохладно време на града.

Открита през 2006 година, стъклената и стоманена постройка е позната като Glass Bubble.

Lingotto Bubble



Преди цех за коли Fiat, постройката Lingotto от 1920 година в Торино, Италия, беше изменена от носителя на премията Pritzker Ренцо Пиано, откакто завоюва конкурс за възобновяване през 1985 година

Структурата, която в този момент е осъвременена, с цел да побере изложбен център, както и търговски площи, е покрита с короната украшение, наречена Bubble, и разполага с кръгла стая за срещи, направена от транспарантно стъкло.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР