Гийом Клоса е директор Комуникации на Европейския съюз за радио

...
Гийом Клоса е директор Комуникации на Европейския съюз за радио
Коментари Харесай

Гийом Клоса: Не само общото минало, а ценностите и свободите, които споделяме, ни правят европейци

Гийом Клоса е шеф " Комуникации " на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), като дава отговор и за за цифровите тактики, медийните изследвания и стратегическите събития . Основател и президент на EuropaNova (група за европейски стратегии), бил е консултант на френския министър на външните работи Jean-Pierre Jouyet по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз , а през 2009 става консултант на специфична група за бъдещето на Европа към Съвета на Европа, основана от някогашния министър-председател на Испания Фелипе Гонзалес. Бил е на редица виновни постове в областта на промишлеността и медиите, през 2011-а оглавява отдела за нововъведения към френското министерство на стопанската система и финансите.

Възпитаник е на дeпaртамента по мениджмънт на HEC Paris, след което специализира в Лондон (престижното London School of Economics). Бил е водещ на политически излъчвания по една от френските малките екрани. Автор е на две книги - " Европа, финален късмет? " (Europe, la derniere chance дружно с Жан-Франсоа Жаме, която излиза през 2011-а и (съвсем наскоро) на книга за " еразъм поколението " .

Гийом Клоса беше в София за 14-ата правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия , като това се оказа първото му посещаване в България. " Но желая да се върна отново, тъй като София ми наподобява на доста други европейски столици и тук се усещам доста комфортно " - сподели той при започване на диалога ни.
Гийом Клоса е от тези хора, които не стопират нито за момент и постоянно имат време (въпреки натоварения си график) за още задължения.
Изключително зает с европейската концепция и ролята на жителите , той описа забавни обстоятелства от времето на френското председателство.
Бях специфичен консултант на министъра, който отговаряше за френското президентство преди 10 години и да, в действителност, президентството е основен миг за всяка страна, защото  биват защитавани ползите на европейските жители, а това е източник на възприятие на обща горделивост за председателстващата страна. Но това е също и една опция и за политическите водачи, и за жителите да осмислят и схванат какво в действителност значи Европа и какво можем да създадем, с цел да подсилим Европа в днешния свят, който надалеч не е доста европейски. В медиите в това отношение виждаме една световна конкуренция, виждаме възхода на платформи като Нетфликс и Амазон, а даже и Facebook, който от ден на ден се трансформира в медия, тъй че нашата действителност се трансформира.
Така че едно председателство демонстрира, че Европа е наша " обща стока ", тя е благосъстоятелност на европейските жители - включително, несъмнено, и на българските жители. Така че обстановката не е " Брюксел и ние ". Ние съдебномедицинска експертиза тези, които построяваме Европа, всеки от нас и точно в тази посока доста работихме по времето на френското председателство - аз особено отговарях тъкмо за гражданските диспути и ние успяхме да включим милиони французи, с цел да го подтикнем към оферти за това, което можем да подобрим в Европа.

Гийом Клоса разяснява значимостта на гражданските диспути и какъв брой е неотложно европейските визии и концепция да бъдат обяснявани на хората.
Именно присъединяване на жителите в процеса е огромното предизвикателство. И го споделям, изцяло осъзнавайки обстоятелството, че и във Франция тогава нямаха доста визия какво е това Европейски съюз. И се оказа, че имаме хрумвания и визия, които не кореспондират с действителните хора. Защото в Европа, както се оказа, няма гражданско обучение в тази тенденция, което се оказа огромен проблем, тъй като би трябвало база, с цел да обясниш на някого какво е Европа. Хората не са наясно с доста от борбите, които Европа е водила - против войната, тоталитаризма, фашизма... Всъщност ние сме основали Европа с цел да бъде, свободни и сме се пробвали да изградим институции, които да защищават европейските жители, в това число и от прекомерно мощната държавност, да съхранява правата им - в това е смисъла на европейската структура, за която ние от време на време мислим единствено като за пазар. Но Европа е друго - в нейната същина са вплетени демокрацията, образованието, културата, съществени полезности като плурализма и свободата на словото - това е което ни прави европейци, а освен общите ни корени, освен това което имаме като минали, а най-много полезностите и свободите, които споделяме и които са в ДНК-то на Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР