Гитанджали Рао е само на 11 години, но вече притежава

...
Гитанджали Рао е само на 11 години, но вече притежава
Коментари Харесай

Това 11-годишно момиченце е най-младият гений в Америка

Гитанджали Рао е единствено на 11 години, само че към този момент има първата си научна премия за свое откритие. Момичето е станало победител на тазгодишния конкурс за млади учени Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.

Тя е изобретила датчик, който може да засича съществуването на олово във водата по-удобно и точно от досегашните способи.

Заедно с наградата Рао си потегли и с чек на стойност 25 000 $, а концепцията ѝ ще бъде създадена и приложена в Мичиган поради водната рецесия в страната.

Идеята ми хрумна, до момента в който гледах по какъв начин родителите ми ревизират водата за олово, изяснява ученичката пред Business Insider. Тя схванала, че методът не е задоволително прецизен и решила да измисли нов.

Водата, съдържаща олово, е сериозен проблем за 5300 водни цикъла в Съединени американски щати от 2016 година насам, а с цел да ревизират дали водата им е безвредна, хората могат да разчитат единствено на две техники.

При първата се употребяват ленти, регистриращи съществуването на олово, само че процесът не е изключително акуратен. За втория способ би трябвало да се изпратят проби от водата към лаборатория, само че тестването и изпращането на резултатите лишават време.

Затова Гитанджали е измислила по-ефективно решение. През лятната си почивка тя е работила върху основаването на специфичен датчик, който по-късно изпратила на комисията 3M Young Scientist.

Сензорът е кръстен Рао Tethys на древногръцката богиня на водата и употребява въглеродни нанотръби, с цел да регистрира съществуването на олово. Резултатите се изпращат минути по късно на телефона посредством мобилно приложение.

Малката изобретателка споделя, че ще продължи да работи върху датчика, с цел да го направи още по-удобен за потребление и да се продавана на хора, които имат проблем със нечистата вода.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР