[ГИС] Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) обяви поръчка за 40 млн.

...
[ГИС] Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) обяви поръчка за 40 млн.
Коментари Харесай

Пътната агенция дава 40 млн. лв. за археологически проучвания

[ГИС] Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи поръчка за 40 млн. лева за осъществяване на избавителни теренни археологически изследвания по трасетата на инфраструктурни планове. Рамковото съглашение с определения реализатор ще се подпише за четири години. Стойността на всеки съответен контракт, според от нуждата от обещано археологическо изследване, ще бъде изчислена в сходство с условията на Наредбата за осъществяване на теренни археологически изследвания, оповестяват от АПИ.

Предходното рамково съглашение беше подписано с Национален археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките през ноември 2015 година В рамките на съглашението се разпореждат археологически изследвания по трасето на автомагистралите " Хемус " и " Струма ".

НАИМ при Българска академия на науките е и главният реализатор на контракти за археологически изследвания на АПИ, а също и за планове на железниците и други възложители. Само за последната година са спечелили пет поръчки на АПИ и една на " АйСиДжиБи ", които строят газовата връзка с Гърция. Последната е на стойност 713 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Последният извоюван търг на Института от АПИ е за 1.67 млн. лева без Данък добавена стойност от преди няколко дни и е за археологически изследвания по трасето на пътя Видин-Ботевград. Други поръчки, които са спечелили в последните месеци, са за избавително археологическо изследване на археологически обект на път І-8 сред Калотина и Околовръстното шосе на София и на автомагистрала Русе-Велико Търново. Стойността и на двете по към 100 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Търгът

Цената е единствен аршин за оценка на офертите. Участниците би трябвало да са осъществили най-малко 10 млн. лева от сферата на поръчката за последните три години. Шансът някой различен с изключение на НАИМ при Българска академия на науките да го е направил, несъмнено, е много най-малък. Срокът за подаване на предложения е 9 март. Авансовите заплащания по всеки мини контракт ще е 70% от цената му без Данък добавена стойност.

Археология в плен на пътищата

В последните години точно строителството на огромни инфраструктурни планове наподобява е главният източник на финансиране за археологически разкопки. " Уникалната опция, която имаме в този момент, е, че се построяват инфраструктурни обекти в огромни територии на страната, които преди този момент са били частни аграрни земи и е нямало по какъв начин да бъдат проучени ", разяснява пред " Капитал " доцент Здравко Димитров през 2018 година

Доста по-рядка е практиката археологическата активност да се финансира от частни субекти, само че има и такива случаи. Пример за такова съдействие е и решението на бизнеса в Разград от септември 2017 година да финансира археологическото изследване на най-голямата на Балканския полуостров работилница за кремъчни сечива отпреди 6500 година край село Каменово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР