Гиорги Квирикашвили Грузинският министър-председател Гиорги Квирикашвили подаде снощи оставка заради

...
Гиорги Квирикашвили Грузинският министър-председател Гиорги Квирикашвили подаде снощи оставка заради
Коментари Харесай

Премиерът на Грузия обяви, че подава оставка


Гиорги Квирикашвили

Грузинският министър-председател Гиорги Квирикашвили подаде нощес оставка поради различия с водача на ръководещата партия Бидзина Иванишвили, който е някогашен министър председател и най-богатият човек в Грузия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Реших да се отдръпва като министър-председател на Грузия ", сподели Квирикашвили, който заемаше поста от 30 декември 2015 година

" Имахме някои различия с водача на ръководещата партия ", съобщи той. " Мисля, че в този момент идва миг, когато водачът на партията би трябвало да получи опция да попълни нов кабинет ", сподели Квирикашвили в изказване по малкия екран.

Агенция Франс Прес разясни, че решението на премиера след прекарани две и половина години на поста идва на фона на възходящо публично неодобрение от положението на стопанската система и след всеобщи митинги. На 1 юни хиляди хора излязоха по улиците на столицата Тбилиси поради подозрение за политическа интервенция в правосъдно дело за ликвидиране и желаеха оставката на Квирикашвили. Последва стачка на работещите в столичното метро, която сковава публичния превоз в града. През предишния месец също имаше многохилядни митинги в Тбилиси против брутални полицейски акции в два известни нощни клуба, като стачкуващите желаеха оставка на премиера и вътрешния министър.

Според грузинската конституция оставката на министър председател значи оставка на цялото държавно управление. Управляващата партия " Грузинска мечта-Демократична Грузия " разполага със седем дни да показа кандидатура на министър председател, която президентът официално би трябвало да утвърди, съобщи Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР