Гинко билобата е най-популярната билка, използвана за подобряване на паметта

...
Гинко билобата е най-популярната билка, използвана за подобряване на паметта
Коментари Харесай

Бакопа мониери - съперникът на гинко билоба

Гинко билобата е най-популярната билка, употребена за възстановяване на паметта и концентрацията. Употребата ѝ потвърдено покачва способността за заучаване. Свойствата ѝ са научно потвърдени и безспорни. Наскоро обаче бе открита още една билка, която може да застане паралелно до гинко билобата. Това е бакопа мониери.

Бакопа мониери съставлява пълзящо, целогодишно растение. В родината му – Индия, е по-известно като Бахми. Може да се открие още във Виетнам, Шри Ланка, Китай и др.

Някои от свойствата на новата билка са потвърдени, а други към момента се изследват. Свойствата, които сполучливо конкурират тези на гинко билобата, са с изключение на възстановяване функционалностите на мозъка и паметта, по този начин и подсилване на нервната тъкан и закъснение процесите на стареене.

Всичките си позитиви растението дължи на съставките, които се откриват в него. В най-големи количества това са алкалоиди, сапонини и флавоноиди. Откриват се и следи от редица други ползотворни детайли.

Стероидни сапонини са съставките, отговарящи за това по какъв начин работи едно растение върху нервната система. Именно резултатът, който оказва бакопа мониери върху душeвността, съставлява интерес за учените. Проведени са редица опити с животни, които са захранвани с дестилат от растението.

Резултатите демонстрират усъвършенстване в заучаването на информация, запомнянето, както и мудна загуба на това новопридобито държание. Въпреки следените усъвършенствания обаче, по какъв начин стават те към момента не е ясно.

 Чай от Бакопа мониери

По време на опитите излиза наяве още, че бакопа мониери може да има и някои други дейности, като успокоителен, антидепресантен, противовъзпалителен и адаптогенен резултат. Също по този начин има способността в обособени случаи да уголемява кръвоносните съдове и да усъвършенства кръвообращението на нервната тъкан. Интересното е, че това е от дребното растения, които усъвършенстват вторичната памет.

Билката бакопа мониери от хилядолетия се употребява в индийската национална медицина Аюрведа. Тя се употребява интензивно като успокоително, при възпаления, за облекчение признаците на астма и епилепсия.

Бакопа мониери е измежду главните други възможности пред обичайна медицина по отношение на възходящия % на невродегенеративните болести. Тя може да се употребява за основаването на редица средства за възстановяване на паметта, мозъка и нервната система, стига да потвърди своите безспорни качества.

Аюрведа от хилядолетия се е убедила в тях и слага брахми в групата " медхярасаянас " – тази, виновна за възстановяване на паметта и възобновяване на познавателните функционалности при болести на централната нервна система. Присъства във всички национални предписания за възстановяване на мозъчната активност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР