Гинка Върбакова вече не управлява соларните си дружества, но все

...
Гинка Върбакова вече не управлява соларните си дружества, но все
Коментари Харесай

"Инерком" поиска КЗК да разгледа сделката със CEZ отново

Гинка Върбакова към този момент не ръководи слънчевите си сдружения, само че към момента е техен притежател.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Делата за покупко-продажбите за ЧЕЗ и " Нова тв " са планувани чак за 2019 година

Жалбите против решенията на Комисия за защита на конкуренцията ще се гледат от съда през март и май следващата година, реши Върховният административен съд
9 сеп 2018
Сделката за CEZ: Малък късмет за Гинка Върбакова

Какви са вероятните сюжети след решението на Комисия за защита на конкуренцията?
27 юли 2018
Депутатите завършиха безславно със сагата ЧЕЗ

Докладът на краткотрайната комисия за договорката бе избран като безплоден
17 май 2018
Комисията за ЧЕЗ завърши работа, без да даде отговор на въпросите

Народното събрание ще гласоподава решения във връзка договорката
10 май 2018 Дружеството на Гинка Върбакова " Инерком България ", което е определено за покупател на бизнеса на CEZ в страната, е подало ново съобщение за договорката до Комисията за защита на конкуренцията. Това заяви самата компания, а повода за повторното съобщение е " настъпила забележителна смяна в събитията ". От " Инерком България " настояват, че са отстранени всички изразени по-рано опасения от Комисия за защита на конкуренцията, с които през юли им бе отказано да придобият " ЧЕЗ систематизиране ", " ЧЕЗ електро ", ЧЕЗ трейд ", " ЧЕЗ България " и още няколко компании.

" В групата на " Инерком " беше осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й ", се споделя в известието. Именно слънчевите паркове бяха и главният претекст на антимонополистите да забранят договорката - в решението им се изтъкваше опцията за усилване на господстващото състояние на обединената група.

Преди седмици Гинка Върбакова излезе от управата " Диана Хънт ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Улер 2009 ", " Евро Бетон ", и " Риал Стейтс ", които имат фотоволтаичните централи.

Въпреки това решението й след този ход още веднъж да желае позволение от Комисия за защита на конкуренцията е необичайно, защото тя продължава да е притежател на 80% от " Солар Грийн Енерджи ", което на собствен ред има въпросните пет компании. В Търговския указател към този миг няма декларирано ново регистриране по партидата на " Солар Грийн Енерджи ", което значително прави останалите промени безсмислени от позиция на производството пред Комисия за защита на конкуренцията.

Иначе Върбакова е напуснала управата още на " Инерком Про ", а компанията й " Солар Къмпани " е преобразувана и към този момент е еднолична благосъстоятелност на Румен Трендафилов.

От Комисия за защита на конкуренцията преди дни са коментирали пред Mediapool, че от предполагаем ход с ново разглеждане на договорката няма смисъл, защото решението им е за възбрана на концентрацията и в него не е поставяно изискване за делене с част от активите на " Инерком ", с цел да се завърши придобивката на " Инерком ". В решението е посочено, че единственият ход на купувача е да го апелира. " Случаят към този момент е във Върховния административен съд и негова е крайната дума ", са декларирали от комисията.

Така регулаторът евентуално няма да образува ново произвеждане. Иначе делото пред Върховния административен съд е планувано за 14 май 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР