Гингивит и пародонтит са най-често срещаните пародонтални заболявания в устната

...
Гингивит и пародонтит са най-често срещаните пародонтални заболявания в устната
Коментари Харесай

Рискови фактори за развитие на пародонтални заболявания


Гингивит и пародонтит са най-често срещаните пародонтални болести в устната празнина.

Гингивитът съставлява инфектиране на гингивата, което е локализирано в нея, не се съпровожда от промени в алвеоларната кост, нито пък е налице нарушаване в гингиво-букалната херметична връзка.
Свързани публикации.. Рискови фактори за развиване на пародонтит 1 Гингивит - дентален проблем, засягащ младежите 0 Каква е връзката сред диабет и пародонтит? 0

Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което естественият баланс сред микробната плака и отговора на организма е нарушен. Пародонталното заболяване се характеризира със загуба на прикрепване и загуба на алвеоларна кост.

Първичната профилактика на гингивита и първичната и вторична профилактика на пародонтита са основани на ефикасен плак-контрол, провеждан всекидневно.

Основните причинители на болесттите на пародонта са бактериите от зъбната плака. Какво увреждане ще настъпи в тъканите на пародонта значително зависи от реакциите на организма.

Някои положения оказват значително въздействие върху реактивността на организма.

Орални контрацептиви

Оралните контрацептиви съдържат синтетичен естроген и прогестерон, с което основават физиологично положение на дамата. По-голямата е честотата на катарални гингивити и гингивална хиперплазия (разрастване на гингивата) при дами, приемащи орални контрацептиви.

Гингивалното инфектиране се покачва в директна взаимозависимост от продължителността на приложимост на тези лекарства.

При дами, приемащи орални контрацептиви е допустима модифицирана реакция на организма по отношение на бактериите от зъбната плака.

Характеристика на гингивита, обвързван с орални контрацептиви:
Наличие на плака по гингивалния ръб; Изразен инфекциозен гингивален отговор; Промяна в цвета на гингивата; Увеличен гингивален ексудат; Провокирано кървене; Обратим при прекъсване на оралните контрацептиви.

Менопауза

Менопаузата настава сред 45-55-годишна възраст вследствие на отпадане на яйчниковата функционалност при дамата и следваща загуба на репродуктивна дарба. През този интервал някои дами се оплакват от дифузно зачервяване на лицето, нараснала потливост, възприятие на парене в устата и нарушаване на вкусовите чувства.

По време на този интервал се следи десквамативен гингивит, характеризиращ се с изстъняване на гингивалната лигавица, парене в устата, ксеростомия (сухота в устата), рецесии.

Захарен диабет

Захарният диабет е генетично обусловено мултифакторно ендокринно заболяване, което може да се дължи на понижена продукция на инсулин или на инсулинова дисфункция. Повишено е равнището на кръвната захар. Съществуват два вида диабет.

Тип 1 е инсулинозависим захарен диабет, който нормално се развива до 30-годишна възраст. Развива се вследствие на деструкция на бета клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса.

Тип 2 е инсулинонезависим захарен диабет и е по-често срещаната форма. Започва в междинна възраст и е резултат на инсулинова устойчивост.

Заболяването на пародонта се счита за 6-то затруднение на захарния диабет.

Диабетът е рисков фактор, който трансформира реакциите на организма и тази трансформация се дължи на 4 фактора:

Микроангиопатия на пародонталните тъкани; Промени в мирофлората; Повишено разграждане на колаген; Дефект в хемотаксисната функционалност на полиморфнонуклеарните левкоцити.
Повишеното равнище на глюкоза в гингивалната кревикуларна течност основава блакоприятни условия за свръхрастеж на пародонтопатогенните микроорганизми заради понижената дифузия на О2 в тъканите. Освен това се нарушава защитния отговор на организма против патогенната флора и нейните отрови. В основата на деструкцията на съединителна тъкан в пародонта лежи нарасналото разграждане на колаген.

Повишена е честотата и тежестта на гингивитите и пародонтитите при диабетици.
3634
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР