Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се

...
Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се
Коментари Харесай

Дело за смърт на новородено се гледа за трети път във Велико Търново

Гинеколожката доктор Нина Байчева от Тетевен за трети път се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в края на седмицата. Тя е подсъдима за причиняване гибел на новородено заради небрежност преди 5 години.
Със своя присъда от 29.09.2016 година Окръжен съд Ловеч е признал лекарката за отговорна в това, че на 22 април 2015 година в АГ отделението при МБАЛ „ Д-р Ангел Пешев” ЕООД – гр. Тетевен, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, при водене на раждане от Наташа Габровска от с. Глогово, обл. Ловеч, като дежурен доктор, нарушила член 80 от Закона за здравето по отношение на Правилата за добра здравна процедура – Медицински стандарт „ Акушерство и гинекология”, одобрен с Наредба 19.
Въвела вътрешно лекарствения артикул „ Окситоцин” с огромна централизация и форсирала въвеждането му на родилката, не проследила положението на дамата и не разпознала съществуването на положение „ стеснен таз и подозрение за пелви-фетална диспропорция”, като предизвикала по несъобразителност гибелта на новороденото.
Първоинстанционният съд определил наказване 2 години отнемане от независимост условно за Нина Байчева, с изпитателен период от три години. ОС-Ловеч постановил подсъдимата да бъде лишена от право да упражнява лекарска специалност за период от 2 години.
На съображение въззивни тъжби от подсъдимата и частните обвинители в Апелативен съд – Велико Търново било формирано дело, по което на 29.03.2017 година присъдата е отчасти променена в частта за лишаването от лекарски права. Процесът стигнал и до Върховния касационен съд, който го отменил на 10.01.2018 година и върнал делото за ново разглеждане от различен състав на ВТАС. Делото наново е било прегледано от Апелативен съд – Велико Търново, като с присъда по него, въззивният съд отменил напълно присъдата на Окръжен съд – Ловеч и вместо това признал подсъдимата за почтена и я оправдал по повдигнатото и от прокуратурата обвиняване.
След подадени касационен митинг от Апелативна прокуратура – Велико Търново и касационни тъжби от частните обвинители, делото още веднъж е било изправено във Върховния касационен съд, който за повторно отменил правосъдния акт на Апелативен съд – Велико Търново и върнал делото за ново разглеждане от стадия на правосъдното съвещание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР