Гинекологът Денис Муквеге, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична

...
Гинекологът Денис Муквеге, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична
Коментари Харесай

Гинеколог и секс робиня на ИД с Нобел за мир

Гинекологът Денис Муквеге, лекувал жертви на полово принуждение в Демократична република Конго, и Надя Мурад - язидска защитничка на човешките права, оживяла след полово иго в Ирак в плен на " Ислямска страна ", завоюваха Нобеловата премия за мир, оповестиха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Двамата са отличени за битката си против потреблението на полово принуждение като оръжие при войни и въоръжени спорове, съобщи Норвежкият нобелов комитет.

Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (1 милион долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Денис Муквеге неведнъж е осъждал безнаказаното всеобщо обезчестяване и е подлагал на критика държавното управление на Конго и други страни, че не са създали задоволително, с цел да прекратят потреблението на половото принуждение против дами като тактика и оръжие във въоръжени спорове.

Надя Мурад съумява да избяга от " Ислямска страна " и отпътува за Германия. В последните години тя се бори интензивно за човешките права - за правата на язидите, на потърпевшите от геноцид, полово принуждение, тероризъм и трафик на хора.

Преди отвличането Надя учи и мечтае да стане учителка по история. Познава терористите единствено от малкия екран. Докато не ги вижда на всички места по улиците на селото, в което живее. Някои са с маски, други - не, приказват разнообразни езици. Разделят мъжете от дамите. Шестима от братята на Надя са убити пред очите й, тъй като отхвърлят да одобряват исляма, описа bTV през 2017-а.

" Много от девойки направиха опити за самоубийство, а някои лишиха живота си поради зверствата, на които бяха подложени. В началото не губих вярата си за бягство, нито за миг. Надявах се, че ще оцелея и че някак нещата ще се оправят. Въпреки всичко, на което бях подложена. Но пристигна миг, в който те ни посочваха фотоси и клипове по какъв начин убиват хората и какви зверства правят, терористичните набези, които вършат. Тогава си споделих, че това е краят, краят на човечността ”, показа тогава Надя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР