Гимназията по туризъм в Бургас стана първото училище, което се

...
Гимназията по туризъм в Бургас стана първото училище, което се
Коментари Харесай

Браво!Абитуриенти дариха кръв, за да запомнят завършването

Гимназията по туризъм в Бургас стана първото учебно заведение, което се включи с акция по кръводаряване в плана " Това не си го правил ". Проектът се извършва от УМБАЛ Бургас и Института за здравно обучение, с поддръжката на Обществения ръб на Telus International. Целта му е да предизвика младежите към едно по-различно довеждане докрай - довеждане докрай с идея.

Днес в УМБАЛ Бургас подариха кръв зрелостници от всички 12-ти класове на Гимназията по туризъм. В акцията се включиха и учители - класният началник на 12г Любомир Георгиев и педагогическият консултант Стоянка Петкова. " Правя го, с цел да дам образец на учениците и тъй като имам вяра, че би трябвало да си оказваме помощ ", сподели господин Георгиев, който е постоянен кръводарител. Последваха го учениците - множеството от които девойки. Всички даряваха кръв за първи път. " Решихме, че по този начин ще отбележим завършването по един друг метод. Всички вървят на нощни заведения, за какво ние да не създадем нещо друго и да помогнем на непознати хора? Един кръводарител може да избави трима души ", изясни зрелостничката Виолета.

На всички въпроси, свързани с кръводаряването, учениците получиха отговори от началника на Отделението по трансфузионна хематология доктор Тодор Бояджиев. Учениците станаха очевидци и на кръводарителска акция в помощ на деца с таласемия - рядко заболяване, при което се постанова кръвопреливане всеки месец. Получиха и грамоти за спомен от днешния ден. " Отправяме покана и към други учебни заведения да се включат в плана с групово кръводаряване. Благодарим им и ги поздравяваме като съществени, възрастни хора ", сподели доктор Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Проект " Това не си го правил " цели да притегли завършващите възпитаници към идеята на кръводаряването и по този метод да помогне за решаването на един сериозен проблем в страната - непрекъснатият дефицит на кръв и кръвни артикули. Годишно в Бургаската болница подаряват кръв към 8000 души. Проектът е подсилен от Министерство на здравеопазването, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Областна администрация - Бургас, Община Бургас, РУО - Бургас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР