Гимназистите да минават още от септември по 50 часа военно

...
Гимназистите да минават още от септември по 50 часа военно
Коментари Харесай

Военно обучение в 9-10 клас - поне веднъж седмично!

Гимназистите да минават още от септември по 50 часа военно образование в границите на образователната година. Това са договорили министерствата на защитата и на образованието. Планът за въвеждането на повече военно образование се пишел от специалисти на двете министерства, пише  "24 часа ". В момента учениците от 9-и и 10-и клас минават военно образование, само че единствено по 5 образователни часа в годината. Освен това тези часове са в границите на часа на класния и действително учениците не придобивали съвсем никакви умения, настояват военни.
Заради това часовете ще бъдат увеличени 10 пъти, също така към този момент щели да се водят от профилирани преподаватели. В момента се пишели образователните стратегии за разширеното военно образование. Задължителното военно образование в гимназия и въвеждането на доброволна казарма са записани в управническата стратегия на държавното управление. Засега обаче казармата се отсрочва най-малко за 2019 година, макар че вицепремиерът Красимир Каракачанов разгласи, че е договорил поддръжката на премиера Бойко Борисов и Народното събрание за приемането ѝ.

За тази година в бюджета на Министерството на защитата няма планувани средства за въвеждане на казарма, обясниха оттова. Ясни били обаче правилата на доброволната работа. Кандидатите да преминат през казарма ще получават заплата, само че тя ще е много по-ниска от тази на професионалните военни. Освен това те нямало да подписват контракт. По предпочитание след службата доброволците ще могат да се трансферират в професионалната войска. Надеждите на вицепремиера Каракачанов са такива бойци да попълнят изчезналите 5500 души в професионалната армия.

Експертите подчертаха, че концепциите още са в начален стадий от създаването им. Не е изяснено на този стадий дали доброволната казарма ще продължава 6 или 9 месеца. След като Красимир Каракачанов разгласи желанието си обаче, против концепцията му се разгласи някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов. Той назова доброволната казарма рискова импровизация. "Армиите, които вкарват лимитирана "наборна " работа, първо са обезпечили положително възнаграждение, ефикасна подготовка и съвременно оръжие на професионалната си войска, а и младежите им не си търсят обучение и работа основно в чужбина ", написа той във Facebook.

Паралелно със засиленото военно образование в гимназията военните ще продължат да оферират и непринудено военно образование в центровете си в Плевен и Велико Търново. В Плевен през бившето ШЗО за 2016 година са минали на образование два курса, единият от 45 души, а вторият от 60. Заради липса на пари през 2017 година е имало единствено един курс, а за 2018 година се възнамерява да бъдат подготвени 120 души.

На това военно образование, което минава за месец, може да се запише всеки българин, който е кадърен за военна работа и не е навършил 55 години. Обучението в Плевен е за хора със приблизително обучение. Висшистите пък могат да преминат военно образование във Велико Търново, където подготовката е двуседмична и се организира във военния университет. Интерес към тях имало основно от млади лекари, тъй като с военно образование си намирали по-лесно работа в Германия, описаха офицери.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР