Гилдията на архитектите в Пловдив се обяви против превръщането на

...
Гилдията на архитектите в Пловдив се обяви против превръщането на
Коментари Харесай

Архитектите в Пловдив са срещу създаването на зала с динозаври

Гилдията на архитектите в Пловдив се разгласи срещу превръщането на емблематична зала за радостни обреди в експозиция с динозаври. В намерено писмо от Съюза и Камарата на архитектите декларират, че са потъпкани авторските права на основателя на залата и че не е извършен обществен спор преди преустройството.

Пловдив

Недоволството е поради реконструкцията на зала „ Лотос “, издигната през 1973 година като част от Дома на новороденото. Залата, в която са осъществявани кръщенета и бракосъчетания, попада в общ отбор с Дома на младоженците. През последните години не се употребява, а през 2016 година общината, която е притежател на постройката, я трансферира на Природонаучния музей. Архитектите в града обаче не са съгласни.
арх. Петко Костадинов, ръководител на Камарата на архитектите в Пловдив: Ние сме мощно смутени по отношение на желанието на общината да смени функционалността на тази постройка, тъй като това е една знакова постройка освен за Пловдив.
Вътрешността на зала „ Лотос “ обаче към този момент е превърната в пещера, в която ще има и макети на динозаври. Теофана Михова е щерка на един от основателите на постройката - арх. Димка Танева, и правоприемник на авторските права. Казва, че 96-годишната ѝ майка е огорчена, тъй като мнението ѝ не е зачетено, макар срещата с шефа на музея.
арх. Теофана Михова, правоприемник на авторските права: Това, което не ѝ е прелестно е, че макар срещата им, това се е случило и е предоставено планиране на сътрудник, който не е сметнал за належащо да съгласува с нея плановете и да се съобрази с мнението ѝ.
Това съгласно гилдията на архитектите нарушава Закона за авторското право и може да бъде заведено правосъдно дело. От Природонаучния музей обявиха, че залата е предопределена за изкуство и просвета, а статутът ѝ не се трансформира, защото общината е дала позволение за обновяването. Подчертаха, че не са имали и експертно мнение, с което да се съобразят, и че залата с динозаври е единственият изчезнал модул в музея.
Огнян Тодоров, шеф на Природонаучен музей - Пловдив: Всички деца, когато дойдат, питат: къде са ви динозаврите. Ние не сме измислили топлата вода. Такива зали, с сходен вид оформление, има в доста европейски музеи, в доста международни музеи.
От гилдията на архитектите обявиха, че ще упорстват залата да бъде възобновена в достоверния ѝ тип и ще желаят да се трансформира в център за детско творчество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР