Гигапикселовите панорами се състоят от няколко хиляди цифрови снимки с

...
Гигапикселовите панорами се състоят от няколко хиляди цифрови снимки с
Коментари Харесай

Най-добрите гигапикселови снимки на градове и забележителности

Гигапикселовите панорами се състоят от няколко хиляди цифрови фотоси с висока резолюция, снимани благодарение на обективи с огромно фокусно разстояние.
При снимането на изключително огромни панорами фотоапаратът се слага на специфична роботизирана система и автоматизирано снима избраната зона. Получените по този метод фотоси се сплотяват посредством специфичен графичен редактор. По този метод се образува голяма безшевна гледка.

Тук са подбрани няколко интерактивни панорами от целия свят – от градове и забележителности, до забележимата страна на Луната. За интерактивния обзор на някои от тях е нужен Flash Player или браузъра Гугъл Chrome.

Абсолютният връх: 681 гигапикселовата фотография на Луната, направена от NASA


Специалистите на NASA сплотиха 10 581 цифрови фотоси, снимани в продължение на 4 години. Компресираните фотоси заемат 950 GB дисково пространство. Резолюцията на тази гледка е сериозните 867 милиарда пиксела. Цялата гледка на Луната може да бъде прегледана в особено направения за сходни цели уеб страница.
Връх Монблан. Резолюция – 365 гигапиксела


През 2014 година интернационален екип от професионални фотографи снима кръгова гледка на известния планински масив, намиращ се сред Франция и Италия. Тя е формирана от 70 000 фотоси и в случай че се разпечата, ще заеме повече повърхност колкото футболно игрище. Панорамата може да бъде да се прегледа тук.
Лондон. Резолюция 320 гигапиксела


Панорамата е формирана от 48 640 фотоси, снимани благодарение на четири цифрови фотоапарата. Сглобяването благодарение на графичен редактор е лишило четири дни. Снимките са направени от компанията British Telecom от върха на телевизионната кула BT Tower. Може да се прегледа в този уебсайт.
Токио. Резолюция 150 гигапиксела


Панорамата е формирана от 10 000 фотоси, снимани от една от терасите на телевизионната акула Tokyo Tower. Кадрите са снимани в продължение на два дни. Сглобяването им в обща гледка е лишило три месеца. Панорамата на Токио може да се прегледа тук.
Млечният път. Резолюция 47 гигапиксела


Тази гледка е създавана в продължение на пет години от група астрономи от Рурския университет. Заема 194 GB дисково пространство. Да се прегледа всяка звезда, несъмнено, няма по какъв начин. Но звездите елементарно могат да бъдат преброени. Звездната гледка може да се прегледа в този уебсайт.
Ню Йорк. Резолюция 45 гигапиксела


Това са 5 000 фотоси, направени от върха на популярния Empire State Building. Роботизираната система е снимала всичко за 4 часа. Панорамата е показана тук.
София. 32 гигапиксела


Това е планът Гига София. Панорамата е формирана от 166 845 JPEG файла с общ размер 5 гигабайта. Може да се прегледа тук.
Париж. Резолюция 26 гигапиксела.


Панорамата е формирана от 2346 фотоси, заемащи в компресиран тип 54 GB дисково пространство. Заснета е в продължение на една седмица. Сглобяването е лишило 4 месеца. Може да се види тук.
Ванкувър. Резолюция 10 гигапиксела


160-градусова гледка, формирана от 1380 фотоси, снимани през 2010 година. Величественият и актуален Ванкувър е сниман на фона на планината Граус. Панорамата може да се прегледа в този уебсайт.
Червеният площад. Резолюция 2,8 гигапиксела.


Кръгова гледка, основана от съветския фотограф Александър Резник. Заснета е за два часа о съединена за четири дни. Може да се прегледа тук.
Санкт Петербург. Резолюция 1 гигапиксел


Летният Питер като на длан. Сферична гледка, снимана от няколко точки, като е допустимо напредването сред тях. Може да се прегледа в този уебсайт.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР