Гигантско засушаване преди повече от 5 милиона години е изпарило

...
Гигантско засушаване преди повече от 5 милиона години е изпарило
Коментари Харесай

Учените Са Категорични, Задава Се! Океаните Ще Кипнат, Земята Ще Се Отвори! Всеки Един От Нас Съвсем Скоро Ще

Гигантско засушаване преди повече от 5 милиона години е изпарило съвсем изцяло Средиземно море. Сега учени считат, че това е довело до изключителна вулканична интензивност в района. Този епизод, прочут като Месински солен пик или Месинска рецесия се случил сега, в който Средиземно море е било откъснато от Атлантическия океан. Без пресен приток на вода целият морски басейн пресъхва в границите на хиляда години.

Според научния екип от Женевския университет (UNIGE) в Швейцария, това солидно изсушаване е обвързвано с нарасналата вулканична интензивност в региона. Промяната в равнището на моретата води до промени в налягането в дълбочина и има резултат върху производството на магма, счита геологът Пиетро Стернай. По време на Месинския пик вулканичната интензивност се е нараснала повече от два пъти от предстоящото за района в този интервал.

Отслабването на налягането съгласно учените е провокирало така наречен „ литосферно разтоварване “ вследствие на бързото олекване, провокирано от изпаряването на водата.

Това е довело до прегъване на земната кора, което е подтикнало произвоството на магма във вулканични камери, които по принцип са подложени на по-малко налягане. Подобно деформиране може изцяло да е преначертало контурите на Средиземно море, както можете да видите в илюстрацията тук.

Хипотезата на учените от Женева е забележителна, само че не без казус. Макар да се мисли върху това по какъв начин вулканите биха повлияли на климатичните промени, учените считат, че противоположното също е допустимо – забележителните промени в околната среда, породени от смяната на температурата карат земната кора да се нагъва. Това може да докара до „ изстискване “ на магмата от камерите, в които се е съдържала, „ като паста за зъби от тубата “ по думите на геофизика Стив Макнут от Университета на Южна Флорида. Ако учените от Женевския университет са прави, сходни промени могат да накарат спящите вулкани да се разсънят. Още едно значимо увещание, че не можем да си позволим да подценяваме измененията в климата.
Tags: ОЩЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕБЕДСТВИЕКАТАКЛИЗЪМ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР