Гигантският сладководен скат, чиито размери са 4 метра от муцуната

...
Гигантският сладководен скат, чиито размери са 4 метра от муцуната
Коментари Харесай

В Камбоджа уловиха най-голямата сладководна риба в света

Гигантският сладководен склон, чиито размери са 4 метра от муцуната до опашката, е бил уловен предходната седмица и пуснат назад в дивата природа.

Рибар на река Меконг в Камбоджа е хванал на въдица най-голямата сладководна риба, записана в миналото - 300-килограмов склон.

Гигантският сладководен склон, чиито размери са 4 метра от муцуната до опашката, е бил уловен предходната седмица и пуснат назад в дивата природа, откакто му е бил подложен етикет за следене на държанието.

Чудовищният дънен жител усъвършенства предходния връх за най-голяма записана сладководна риба, който се държеше от 293-килограмов меконгски великански сом, уловен в Тайланд през 2005 година.

Скатът, уловен в провинция Стунг Тренг в Северна Камбоджа, е бил повече от два пъти по-тежък от междинна низинна горила, споделят специалистите.

" През 20-те години, в които изследваме великански риби в реки и езера на шест континента, това е най-голямата сладководна риба, която сме срещали или която е била документирана на всички места по света ", споделя Зеб Хоган, рибен биолог, управляващ плана " Чудесата на Меконг ", в изказване.

" Това е безусловно удивително изобретение и оправдава напъните за по-добро схващане на мистериите, свързани с този тип и невероятния сектор от реката, в който живее. "

 Добави изложение

Река Меконг в Камбоджа

Преди да върнат ската в реката, откривателите му сложили акустичен етикет, с цел да се опитат да научат повече за неуловимото държание на това потайно създание.

Миналия месец в същата провинция риболовец закачи на куката си заплашен великански сладководен склон, дълъг 4 метра и тежащ 180 кг.

Повече от 1000 типа риби населяват Меконг и скатът не е единственият колос, който се крие в мътните води - гигантският сом и гигантският барбун също доближават до 3 метра дължина и 270 кг тегло.

Учените предизвестяват, че пластмасовите боклуци заплашват дивата природа даже в най-дълбоките сектори на Меконг, както и " мрежите-призраци " - изоставени от риболовците, само че към момента способни да улавят рибата.

Прочутият воден път стартира в Китай и се извива на юг през елементи от Тайланд, Лаос, Мианмар, Камбоджа и Виетнам, като изхранва 60 милиона души посредством своя басейн и притоци. Природозащитниците обаче от дълго време показват угриженост от построяването на язовири по река Меконг, които ще унищожат рибните ресурси.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР