Гигантските обеми на американските поръчки, при това на по-високи цени,

...
Гигантските обеми на американските поръчки, при това на по-високи цени,
Коментари Харесай

Недостигът на предпазни средства доведе до "модерно пиратство"

Гигантските размери на американските поръчки, освен това на по-високи цени, понижават възможностите на останалите страни също да получат навременни доставки.

В последните дни няколко страни упрекнаха Съединени американски щати в съвременно пиратство поради практиките, които ползва придобиване на маски N-95, употребявани като защитно средство против разпространяването на новия ковид. Съединени американски щати е страната с максимален формален брой болни от COVID-19 до този миг - над 330 000 по последните данни от 6 април, със случаи във всички 50 щата. Гигантските размери на американските поръчки, освен това на по-високи цени, понижават възможностите обаче на останалите страни също да получат навременни доставки.

" Модерно пиратство "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В петък пратка от 200 000 маски, предопределени за полицията в Берлин, са били отклонени в Бангкок и доставени в Съединени американски щати, написа Financial Times. Според локалните управляващи на федералната провинция Берлин става дума за поръчка на немска компания за доставка от Китай, която е отклонена към Съединени американски щати. " Не се държиш с трансатлантическите си сътрудници по този метод, " съобщи вътрешният министър на провинцията Андреас Гайзел.

Това не е първото недоволство от американските тактики в конкуренцията за доставки на защитни средства. Френският доктор и предсдател на районния съвет на Гранд Ест Жан Ротнор, представен от " The Guardian ", споделя, че по-голямата част от пратка от няколко милиона маски за района му е била пресрещната на самата товарна площадка в Шанхай от " американци с пари в брой ", които са съумели да я пренасочат макар към този момент подписана договорка. Не е изключително ясно дали е ставало дума за частни купувачи, макар че Guardian цитира неидентифициран източник от френското държавно управление, съгласно който купувачите са работили от името на американското държавно управление.

Усилена конкуренция

Френското издание " Liberation " също разгласява недоволства от ръководители на мощно наранени от коронаепидемията области: " Маските стават все по-редки, а американците ги купуват, където ги намерят, без значение от цената. Те заплащат в брой, авансово, оферират двойно и тройно повече пари и то преди даже да са инспектирали пратките за качество. Ние не можем да се състезаваме с този метод. " Според френските източници поради гигантските американски поръчки, достигащи милиарди маски, по китайските търговски летища царува логистичен безпорядък, а европейски поръчки от време на време се бавят с до 10 дни, защото американските са с приоритет.

И испанският El Independe цитира източници от здравните служби в Испания с сходни недоволства. " Съединени американски щати са изкупили съвсем цялото произвеждане и не остава за останалите. При последните практики доставчиците ни заплатиха по 0.80 евро на маска, при предходната по 0.45 евро, а преди 20 дни по 0.29 ", показва пред изданието един от тях.

Всеки за себе си

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп задейства Акта за отбранително произвеждане от 1950 година, с който забрани на американския производител на защитни маски 3M да изнася продукцията си за Канада и Южна Америка и де факто блокира доставка от 3.5 млн. маски за канадския щат Онтарио. Самата компания 3M се възпротиви и уточни, че в случай че Съединени американски щати стартира да не разрешава износа по този метод, бързо ще срещне мощни ответни ограничения от останалите страни и в последна сметка по-малко маски ще доближат до страната. През уикенда Тръмп разкритикува компанията: " Нуждаем се от маските. Не желаеме други хора да ги получат. Можете да го наричате ответен удар, по този начин е. Ако не ни дадат това, от което се нуждаят нашите хора, ще бъдем доста нападателни. "

По същото време канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че към този момент страната няма да ползва ответни ограничения, а ще разчита на дипломация, само че означи, че Канада изнася огромно количество медицински произведения за Съединени американски щати. Сред тях са и материали за защитните маски, създавани от 3M. В понеделник Тръмп въпреки всичко разгласи, че няма да блокира доставките до Канада, тъй като Съединени американски щати е поръчала още 166.5 млн. маски от китайските заводи на Защитена местност и ще позволи на американските й заводи да продължат да изнасят за северната съседка на страната.

Според публикации в Guardian и Турция освен е забранила износа на защитни маски, само че е отказала да извърши към този момент признати поръчки от Белгия. Италиански поръчки пък са били доставени с две седмици забавяне и то след диалог сред италианския министър председател Джузепе Конте и Ердоган. Миналана седмица испанските управляващи се оплакаха, че Турция е задържала стотици вентилатори, създадени с китайски елементи, закупени от Испания за милиони евро. В последна сметка след интернационален напън Турция освободила пратката за Испания в събота.

Ситуацията с ковид кара някои страни и водачи да играят по законите на джунглата, само че това усилва общото съмнение сред страните, което ще продължи и след рецесията и може да направи възобновяване по-трудно, разясняват европейските и американски издания. От деянията на това съвременно пиратство страдат на първо място дребните играчи, които нямат лично произвеждане на медицински произведения, както и запаси да наддават сега на този пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР