Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура,

...
Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура,
Коментари Харесай

Петра – градът на набатейците

Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала просвета, отдалечена неимоверно от актуалната цивилизация, не биха могли да желаят освен това, с изключение на да бъдат оценени по тяхната същинска стойност – като едни от най-големите чудеса, изваяни в миналото от природата и индивида.

Въпреки, че доста е изписано за Петра, човек не може да добие ясна визия за това необикновено място, в случай че не го види със личните си очи.

Петра е основана към V в. прочие Хр. от Набатейските араби, номадско племе, което се заселва в региона и поставя основите на комерсиална империя, която се уголемява в Сирия.

Въпреки почитателите опити на Селевкидите при цар Антигон, римският император Помпей и Ирод Велики да завземат Петра под контрола на съответните им империи, Петра остава значително в ръцете на Набатеите до I в. сл. Хр., когато бива превзета от римляните. Кръстоносците построили тук барикада през XII век, само че скоро се отдръпнали, оставяйки Петра на локалните хора до началото на XIX век (1812 г.), когато тя е била преоткрита от швейцарския откривател Йохан Лудвиг Буркхарт.

Петра, без подозрение едно международно знамение, е най-ценното богатство и най-голямата туристическа атракция на Йордания. Това е един просторен, несравним град, изваян в отвесните скали от Набатейците, работлив арабски народ, който се заселва тук преди към 2500 години. Петра се трансформира във значим кръстопът на керваните с коприна и подправки, на комерсиалните направления, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим.

Входът за града е през Ал Сик, дълъг над 1 км стеснен каньон, който е заобиколен от двете страни с 80-метрови скали. Самата разходка през Ал Сик е забавно прекарване. Цветовете и формите на скалите са ослепителни. Накрая на пролома ви чака спиращата дъха панорама на съкровищницата на Петра (Al-Khazneh). Сградата съставлява издълбана отвесно мрачно розова скална фасада с ширина от 30 м. и височина – 43 м. Съкровищницата е изсечена при започване на 1-ви век като гробница на почитан набатейски цар и е доказателство за инжинерния талант на този античен народ.

Съкровищницата е единствено първата от многото красиви здания, построени в Петра. Ако желаете да разгледате обширно всичко, ще са ви нужни минимум четири или пет дни.

Когато навлезете в долината на Петра, ще бъдете изумени от естествената хубост на това място и изключителните архитектурни достижения. Има стотици скално-изсечени гробници със комплицирани резби – за разлика от къщите, които са били унищожени най-много от трусове.

Тези гробници са били издълбани, с цел да продължат живота след гибелта, а през днешния ден са оживели към 500 от тях, омайващи посетителите с мистериозните си тъмни отвори. В комплекса има също солидна Набатейска сграда и спектакъл в римски жанр, с потенциал 3000 души. Виждат се обелиски, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с аспект към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир (Ад Деир) – един преход от 800 скални стъпала ще ви заведе до там.

В комплекса има и два музея: Археологическият музей на Петра, както и Набатейския музей на Петра. И двата показват находки от разкопки в региона и пресъздават колоритното минало на античния град.

В планината Ор, наоколо до Петра, се намира гробницата на Аарон, брата на Мойсей.

Построена е през 13-ти век, от султана на мамелюците – Ал Насър Мохамед, върху по-стара разрушена гробищна черква от времето на имп. Юстиниян Велики.

Вътре в комплекса, няколко занаятчии от град Вади Муса и близкото бедуинско населено място са основали дребни сергии за продажба на предмети от локалните занаяти: грънчарство, бедуински бижута и дребни бутилки, пълнис разноцветен пясък, с който са изрисувани разнообразни форми.

Не е позволено моторни транспортни средства да влизат в обекта, само че в случай че не желаете да ходите пеш, можете да наемете кон или файтон, с цел да преминете през еднокилометровата Ал Сик.

За хора с увреждания или в преклонна възраст, центърът за гости, наоколо до входа на Ал Сик, ще издаде особено позволение (срещу в допълнение заплащане) за файтон, с който да се посетят главните забележителности в Петра.

След като влезете в комплекса, можете да наемете магаре, или даже камила. Животните са с укротители и се движат по избрани направления в целия обект.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР