Гигантски средновековни градове, които не са отбелязани в документите и

...
Гигантски средновековни градове, които не са отбелязани в документите и
Коментари Харесай

Гигантски изгубени градове са скрити в джунглите на Камбоджа (ВИДЕО)


Гигантски средновековни градове, които не са маркирани в документите и историческите информации, са открити в Камбоджа.

Те се намират недалече от Ангкор Ват – великански индуистки храмов комплекс в северозападната част на страната. Учените са употребявали актуалната лазерна технология LIDAR, като са сканирали местността с хеликоптер и са проектирали тримерен модел на това, което може да е прикрито под горския масив, за археологичен разбор.

Става дума за отломки на постройки, които са скрити подземен – очертанията на една от най-големите империи на XII век.„ Археолозите откриха цели нови градове с развита система за водоснабдяване, която е била издигната стотици години преди тази технология да стане известна в региона. Ние не знаем кои са тези хора и кое е провокирало техния разпад, само че те очевидно се асоциират с останалия комплекс от храмове на Кхмерската империя “, се споделя във видеорепортажа на археолозите, оповестен в The Guardian.

Австралийският археолог доктор Дамиан Евънс, на който принадлежи откритието, е провел аналогично проучване още през 2012 година и тогава е разкрил постройки, съединяващи храмовите комплекси на Кхмерската империя. След това той е получил финансиране от Европейския проучвателен съвет за продължение на проучванията.

Изследователят ще разгласява данните за своята находка в изданието „ Археологическа просвета “ в понеделник и ще показа отчет пред Кралското географско общество в Лондон. Градовете, чиято възраст е сред 900 и 1400 години, са сравними с площта на столицата на Камбоджа – Пном Пен.

Damian Evans / Journal of Archaeological Science

„ Находката разрешава да се строят изцяло нови хипотези за „ рухването “ на Ангкор. Съществува съмнение, че след нахлуването на тайците всички поданици са бягали на юг. Но в този момент е явно, че на юг няма градове, в които хората биха могли да се укрият “, споделя Евънс.

По думите му откритието може да хвърли предизвикателство на теорията по какъв начин се е развивала Кхмерската империя, по какъв начин е претърпяла подем и крах, каква роля в този развой са играли климатът и технологията за ръководството на водните запаси.

Под планината Кулен има незнаен град. © Terence Carter

„ Падането на Ангкор се явява едно от грандиозните събития в историята на Югоизточна Азия, само че ние не разполагаме с точни данни за интервала, в който се е случило това. С помощта на лазерен локатор можем да определим разкопките в столицата на Камбоджа, с цел да установим по кое време кралете на Ангкор са се движили на юг и да уточним данните за залеза на тази цивилизация “, отбелязва доктор Мартин Полкингхорн (Martin Polkinghorne) от Катедрата по археология на университета Флиндърс в Аделаида.

  • Нови открития в Ангкор Ват
  • Най-прочутите, само че изоставени градове
  • Цивилизация, погълната от джунглата: злокобната история на остров Рос

Експертите в региона на археологията са единомислещи, че находката на Евънс е една от най-значимите за последните години.

В камбоджанската област Ангкор, която е била център на Кхмерската империя, са се съхранили останките на многочислени храмове, в това число Ангкор Ват, включен в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР