Гигантски метеорит, а не вулканична активност е причината за изчезването

...
Гигантски метеорит, а не вулканична активност е причината за изчезването
Коментари Харесай

Откриха причината за изчезването на динозаврите

Гигантски астероид, а не вулканична интензивност е повода за изгубването на динозаврите. До този извод са достигнали палеоклиматолози от Йейлския университет, оповестява порталът „ Phys.org ”.
Голяма част от учените считат, че повода за всеобщото изгубване на разнообразни типове животни, в това число динозаври, е голям метеорит, врязал се в Земята преди 66 милиона години.
Съществува и друга версия, съгласно която измирането е породено от всеобщо изригване на вулкани в района на Деканските клопки на територията на днешна Индия.
Учените се пробвали да открият точното време на огромното изхвърляне на вулканичен газ, което съпровожда изригването на вулкани. За задачата сравнили световното изменение на температурата и данните от разбора на изотопите на въглерод, открити в морски вкаменелости, с модели на климатичен резултат.
Оказало се, че огромна част от въглероден двуокис е попаднал в атмосферата доста преди конфликта с астероида. Вулканичната интензивност в късната Креда е провокирала последователно световно повишение на температурата с към 2 градуса, само че не и всеобщо измиране. Някои типове животни са мигрирали към Северния и Южния полюси, само че са се върнали доста преди конфликта с метеорита.
Съответно, единствената причина за изгубването на динозаврите би могла да бъде удар на астероид.
Палеоклиматолозите позволяват опцията да са сбъркали и са подготвени да преразгледат заключенията си при съществуването на основни доказателства.
По-рано археолози проучиха почвени мостри от най-древния кратер Чиксулуб на полуостров Юкатан и моделираха първите часове след рухването на метеорита, който заличил 75 % от животинския свят на Земята.
Според тях, метеорит с диаметър 10 км, навлязъл в земната атмосфера със скорост от съвсем 25 километра в секунда, може да сътвори гърмеж, чиято мощ е несравнима със международните ресурси от нуклеарно оръжие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР