Гигантската пясъчна буря, която вече близо две седмици бушува на

...
Гигантската пясъчна буря, която вече близо две седмици бушува на
Коментари Харесай

Марсианската буря достигна рекорди по мащаб и сила

Гигантската пясъчна стихия, която към този момент близо две седмици бушува на Марс, става все по-голяма и интензивна. Тя към този момент е една от най-мощните, които в миналото са следени на Червената планета от човечеството, оповестява НАСА.

Гигантска пясъчна стихия се развихря на Марс

НАСА откри възможни форми на живот на Марс

Към 10-ти юни бурята е била с повърхност над 41 млн. кв. км. или съвсем колкото Северна Америка и Русия взети дружно. Освен това е толкоз гъста, че блокира съвсем цялата слънчева светлина и денят наподобява като нощ.

Как ще наподобява животът на Марс

Марсоходът Curiousity чества 2000 дни на Марс

Самият вятър не е проблем, тъй като атмосферата на Марс е рядка и това не разрешава генериране на мощни пориви. За сметка на това обаче доста усилва плътността на пясъка във въздуха, което е по-сериозният проблем.

Учените на НАСА са се пробвали да осъществят нов контакт с Opportunity на 12-ти юни. Марсоходът обаче не е дал отговор. За в този момент учените одобряват, че поради неналичието на слънчева светлина той е влезнал в режим на предпазване, в който се изключват всички модули без часовника.

Прототипът на европейския марсоход е подготвен за проби

НАСА ще търси екзопланети с неповторим нов спътник

От екипа на НАСА чакат, че обстановката ще остане такава още няколко дни. Всичко зависи какъв брой време ще продължи бурята. След като тя отслабне, ще са нужни няколко часа слънчева светлина, с цел да може Opportunity да зареди батериите си задоволително, с цел да задейства останалите модули. До тогава ориста на марсохода ще е неразбираема. Основното терзание за него е, че може да стане прекомерно студено, а неналичието на сила няма да разреши на отоплението му да резервира значимите модули и те може да замръзнат.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР