Гигантска манта помоли гмуркач за помощ край Австралия, за да

...
Гигантска манта помоли гмуркач за помощ край Австралия, за да
Коментари Харесай

Гигантска риба в беда „помоли” гмуркач за помощ

Гигантска манта помоли гмуркач за помощ край Австралия, с цел да махне риболовните куки, забили се в очите й, заяви в. " Индипендънт ".

Триметровата манта се доближила до инструктора по гмуркане Джейк Уилтън край рифа Нингалу и се завъртяла над него, с цел да му покаже, че има нещо в дясното й око. След това останала на място, до момента в който той махнал остриетата. За признателност мантата отплувала зрелищно.

Британският морски биолог Монти Холс е следил протичащото се от кораба. " Тази манта разбираше безусловно какво се случва. Джейк се гмурна няколко пъти, а тя стоеше неподвижно ", описа той. Спасителната интервенция е снимана на видео.

Джейк Уилтън описа, че постоянно води гмуркачи в региона и рибата като че ли го е разпознала и му е имала доверие, че ще й помогне: " Тя се приближаваше и приближаваше, след което се обърна, с цел да ми покаже окото. Знаех, че в случай че не извадя куките, тя ще има огромни проблеми. Затова се гмурнах няколко пъти, с цел да видя по какъв начин ще реагира, когато я приближавам ".

Когато мантата останала спокойна, той се доближил и махнал куките. Рибата стояла напълно неподвижно. " Доста необикновено е, в случай че в действителност е било по този начин ”, казwа морският биолог Дейвид Бойл от университета в Плимут: “Случвало се е животни, нормално бозайници, да поддържат връзка с гмуркачи, само че животно в неволя да потърси помощ е ново в действителност ".

Мантите са едни от най-интелигентните същества в океана. За разлика от скатовете те нямат външен шип и не са толкоз рискови.

Ако куките не са били отстранени, окото е щяло да се инфектира, мантата да ослепее и евентуално да почине. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР